Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánszolgáltatók

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 6. 12:41

Negyedik esztendeje segíti a katonák problémáinak megoldását, ügyeinek intézését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár humánszolgálati irodája. A honvédségnél elsőként megalakított irodát a személyügyi munka egyszerűsítésének céljából hozták létre, de mára már „kinőtték a ruhát”: gyakorlatilag ától zéig segítenek és szolgáltatnak.

1595953575
A papír vándoroljon, ne a katona – vallották az alapítók, s e szlogen szellemében dolgoznak ma is, tudom meg Minya Zsolt István őrnagytól, a Bocskai-dandár humánrészlegének vezetőjétől és Déginé Bulyáki Edittől, a családtámogatási részleg vezetőjétől. Mivel a debreceniek úttörők voltak e tevékenységi forma létrehozásában, először is körülnéztek a világban: más hadseregekben hogyan végzik ezt a munkát. A legnagyobb segítséget az Ohiói Nemzeti Gárdától kapták: amerikai kollégáik a helyszínen tartottak számukra továbbképzést.

A következő lépés egy megfelelően berendezett és felszerelt iroda kialakítása volt, amelybe az utcáról, mindenféle beléptetési procedúra nélkül is betérhetnek az érdeklődő családtagok. Modern, tágas, az ügyfélteret és a munkaállomásokat magában foglaló helyiségben folyik a „nyilvános" munka, ugyanakkor a katonák és a családok bizalmas megbeszéléseire, a missziókkal való internetes, VTC, és telefonos kapcsolattartásra szeparált helyiségek is rendelkezésre állnak. A mindenre kiterjedő figyelmesség jele az akadálymentesített mellékhelyiség és a pelenkázó is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 10-én, pénteken megjelenő számában!)