Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszár- és katonai lovaglópálya nyílt Simonpusztán

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 26. 9:54

Mérföldkőhöz érkezett a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület, május 25-én, szombaton megnyitotta kapuit a Magyar Lovaskultúra Központ. Ezzel egyidőben – a magyar honvédelem napja jegyében – átadták az újonnan épített huszár- és katonai lovaglópályát is.

1599203409
A Magyar Lovaskultúra Központot dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára adta át. Elmondta: a kutatások szerint a korabeli magyarok sohasem számbeli fölényüknek, hanem páratlan képzettségüknek, remek harci taktikájuknak köszönhették katonai sikereiket évszázadokon keresztül, ahol ló és lovasa is óriási tudásról, fegyelemről tett bizonyságot. Hozzátette, hogy a magyar lovas és a későbbi huszár örökség rendkívül gazdag, amelyet ma hozzáértéssel és szívvel ápolnak többek között Simonpusztán a Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület tagjai.

A megnyitó ünnepségen részt vett Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, valamint Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka. Mint köszöntőjében Szűcs dandártábornok fogalmazott: a magyar lovas hagyományok jelentős részét adja a katonai lovas tradíció, annak is a legmagyarabb csapatnemhez, a könnyűlovas huszársághoz kapcsolódó rétege, amely méltán szerzett hírnevet az elmúlt 500 évben Európa-szerte. Az iszlám hódítással szembeni háborúkban kialakult és egészen a második világégésig a magyarság minden háborújában részt vevő huszárcsapatok számos jeles katonai példaképet adtak nemzetünknek.

1599203409

„Régi tapasztalat, hogy a különböző haderőkben a katonai szervezetek egy-egy patinás hadrendi számának, és az ahhoz kapcsolódó hagyományok megtartása emeli az ott szolgálók, harcolók öntudatát, büszkeségét, s így hozzájárul a csapat harcértékének növeléséhez. A Habsburg Birodalomban, majd az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében léteztek olyan gyalog- és lovasezredek, valamint egyéb csapattestek, amelyeknek hadrendi számai több mint másfélszáz esztendőn át ugyanazok maradtak. Így egymást követő generációk mondhatták, hogy »nekem már az apám, nagyapám is ugyanott szolgált«, megteremtve ezzel egy sajátos együvé tartozás érzését. E hagyományok a két világháború között is tovább éltek. Ma – bár vannak törekvések a folytonosság újbóli megteremtésére – önök azok, akik továbbviszik a hajdanvolt alakulatok hagyományait, megjelenítve és élővé téve azokat" – mondta Szűcs dandártábornok.

A Magyar Lovaskultúra Központ megnyitóját követően bemutatták az Örökség című zenés, lovas produkciót.

1599203410

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)