Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszárság a Múzeumok Majálisán

Szöveg: Antal Ferenc |  2017. május 24. 7:07

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Múzeumok Majálisát Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, május 20-21-én. A több mint száz múzeum és kulturális intézmény mellett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) is részt vett a hétvégi eseményen.

A 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztivál idén a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezte a majális középpontjába, kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához.

1596032739

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2017-ben az első világháborús lovas csapatnem, a magyar huszárság hírnevét kívánta öregbíteni. Ezen belül kiemelt figyelmet kapott a huszárság kiképzése, fegyverzete, egyenruhája, valamint a Nagy Háború frontjain nyújtott teljesítménye. Mivel ember és állat viszonya – különösen az első világháború idején – meghatározó jelentőségű volt, ezért a muzeológusok kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a látogatók megismerjék a lovak idomításának helyét – a lovardát −, valamint betekintést nyerhessenek az állatok és a természeti környezet helyzetére a világháború időszakában. A világháború frontjain ugyanis nem csupán az ember és állat, de a természet is sokat szenvedett. A katonák ugyanis rá voltak utalva a környezetükre, a háborús célok érdekében igyekeztek azt teljesen uralmuk alá hajtani, a hadseregek igénye szerint átalakítani.

A világháborúkban hősi halált halt katonák emlékezetének, végső nyughelyének ápolása különösen fontos, ezért a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei a dicső ütközetek, lovasrohamok bemutatása mellett a hadisírkutatás jelenével, s az első világháború műemlékeinek sorsával is megismertették a látogatókat.

A sátorban elhelyezett kiállítás mellett a muzeológusok a gyermekekre is gondoltak. Míg az idősebbek a huszárság és a katonai emlékezet egyes epizódjaival ismerkedtek, addig a kisebbek egy huszárpróba keretében fejleszthették ügyességüket, valamint kézműves-foglalkozáson is részt vehettek.

1596032739

Fotó: Hídvégi András