Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Idegen tenger zúg hamvaik felett, magyar ki erre jársz, köszöntsd hőseidet”

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. szeptember 28. 9:39

A tengerészeti világnap alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Tengerészek Egyesülete, szeptember 27-én szerdán, a budapesti Dunakorzón álló tengerészemlékműnél. A koszorúzáson az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái is fejet hajtottak a világ tengerein elhunyt bajtársak emléke előtt.

1596039320

A Nemzetközi Tengerészeti Világszervezet 162 tagállama ünnepli ezt a napot szeptember utolsó vasárnapján, köztük a Magyar Tengerészek Egyesülete is. Legfontosabb célkitűzéseik a biztonságosabb hajózás, a tengeri környezet védelme, valamint a nemzetközi tengeri kereskedelem szabadságát és biztonságát veszélyeztető cselekmények visszaszorítása.


„Idegen tenger zúg hamvaik felett, magyar ki erre jársz, köszöntsd hőseidet"
– olvasható a világ tengerein életüket vesztett bajtársakra emlékeztető horgony bronz tábláján.
A tengerészemlékmű a második világháborúban elsüllyedt Ungvár Duna-tengerjáró hajó horgonyának másolata, amely 1941. november 9-én Odesszától délre aknára futott. A rakományát képező több száz tonnányi repülőbomba és benzin felrobbanása tizenkét magyar tengerész halálát okozta. A szerencsétlenségben Milassin Lajos tengerészkapitány, hajóparancsnok, huszonnyolc német katona, öt tiszt és egy korvettkapitány vesztette életét.

1596039320

„A víz szeretete vonzott és vonz ma is bennünket, volt folyami és tenger hajózásunk, hadihajózásunk. Tengerészeink szelleme, emberi helytállása a nagy világ dicséretét és elismerését is kivívta. Emlékezzünk a világtengereken elhunyt bajtársainkra, akik egész életükben a hazát szolgálták, a magyar tengeri lobogó alatt" – fogalmazott megemlékező beszédében Putzkaller Aladár tengerészkapitány, a Magyar Tengerészek Egyesületének elnöke.

1596039321

A Wekerle Sándor utca és a Dunakorzó sarkán elhelyezett emlékműnél az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred nevében Szilágyi Zsolt Lajos alezredes, parancsnokhelyettes, Danyikó László őrnagy, tözsfőnökhelyettes, az MH hadikikötő parancsnoka és dr. Daruka Norbert százados, az alakulat Hadihajós Alosztályának parancsnoka helyezte el az emlékezés koszorúját.

A tengerészeti világnap alkalmából rendezett megemlékezés a tengerész temetési ima felolvasásával zárult.

1596039321

Fotó: a szerző felvételei