Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rómában tanácskoztak a szárazföldi parancsnokok

Szöveg: MH ÖHP |  2017. szeptember 28. 10:29

Olaszország adott otthont az európai szárazföldi erők parancsnokai számára megrendezett szakmai fórumnak szeptember 25-27. között. A rendezvényen 31 ország, valamint NATO és EU szervezetek képviselői vettek részt.

1596039322

Az immár negyedik alkalommal megrendezett római fórumon Magyarországot és a Magyar Honvédséget dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnem főnöke képviselte, aki a szövetség keleti irányú biztonsági kihívásairól és azok megoldási lehetőségeiről tartott előadást.

1596039322

A program során a katonai vezetők részletesen áttekintették az Európa biztonságát befolyásoló folyamatokat, megosztották egymással a biztonsági kihívások kezelése és a szárazföldi erők fejlesztése során szerzett tapasztalataikat annak érdekében, hogy a jövőre vonatkozó tervek közös értelmezésével egységesíthessék és összehangolják a különböző nemzetek katonai célkitűzéseit, szándékait.

A konferencia második napjának szakmai programjára meghívást kaptak Líbia, Marokkó, Algéria és Mauritánia hadseregeinek szárazföldi haderőnemi főnökei is, akik előadásaik során a térség déli biztonsági kihívásaikat mutatták be.

1596039322

A fórum a közös szakmai és kulturális programokon túl lehetőséget nyújtott a nemzetek számára a szárazföldi haderővel kapcsolatos kétoldalú egyeztetésekre is. Az észt partnerrel folytatott megbeszélésen Inderek Sirel dandártábornok, vezérkarfőnök – és egyben a szárazföldi haderőnemi főnöke – méltatta az Észtországból, a Training Bridge 2017 feladatról napokban hazaérkezett magyar  lövészszázad harccsoport három hónapos feladatvégrehajtását és kiemelte a magyar kontingens magas szintű szakmai felkészültségét.

A kétnapos konferencia során, az előadások mellett a részvevők megismerkedhettek az
olasz szárazföldi haderő nemzeti fejlesztésű technikai eszközeivel, felszereléseivel és szimulációs kiképzési lehetőségeivel.

1596039322

Fotó: Róma (átvett képek)