Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is mindenkit ,,Vár a Vár”!

Szöveg: Lőrincz Krisztina |  2015. március 28. 18:38

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának Kulturális Alosztálya 2014-ben szervezte meg első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal a „Vár a vár” elnevezésű programot. A rendezvénysorozat idén is folytatódik, a várhatóan hat kirándulásból álló program első állomásaként az Áprily-völgyet és a visegrádi fellegvár környékét fedezhették fel a túrázás szerelmesei.

Március 21-én közel 70 lelkes, régi és új túrázó indult útnak, hogy bebarangolja a Budapesttől mindössze másfél órányi távolságra elhelyezkedő csodálatos területet. A túravezetők, Komócsin József és Veres Zoltán a Honvéd Auróra Sportegyesület Természetjáró Szakosztályából most is emlékezetes napot ígértek a résztvevőknek.

Az induló állomás Dunabogdány volt. A falu helyén római castrum körüli városka állt, melynek romjai ma is láthatók a Szentendrei Duna-ág mentén húzódó kis településen. Ezt követően érdekes történelmi és földrajzi áttekintést adtak a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként működő Szentendrei-szigetről, keletkezéséről, az itt húzódó római kori, katonai építményekről, kikötőerődökről és őrtornyokról.

1595990418

A túra útvonala innen a festői Áprily-völgyön át vezetett a kék négyzet jelzésű turistaúton egészen a Mogyoró-hegyig. Ez a hegy 281 méteres tengerszint feletti magasságon helyezkedik el és az Északi-középhegység legnyugatibb részén, a Visegrádi-hegység területén, a Nagy-Villám hegycsoportban található. Északkeltről a Duna, délkeletről az Áprily-völgy, délnyugatról a Nagy-Villám, északnyugatról a Kis-Villám határolja.

A Mogyoró-hegy után a 328 méter magas Zsitvay kilátóhoz vezetett a túra útvonala, melyet 1933-ban építettek. Nevét dr. Zsitvay Tiborról kapta, aki nemcsak politikus, jogász, igazságügy miniszter, az Országgyűlés elnöke, de a Magyar Turista Szövetség védnök-elnöke is volt.

1595990418

A kilátótól továbbindulva a túrázók érintették a Görgey Artúr szabadságharcos honvédtábornok emlékét megidéző Görgey-bércet, majd a 176 méter magasan fekvő Sibrik-domb érintésével megtekintették a Pannonia provinciát védő limes számos maradványát tekinthettük meg. Itt található a Főesperesi templom is, melyet Salamon király idejében, 1063 után emeltek.

A túra utolsó állomása a visegrádi fellegvár volt, a Salamon- tornyot. A torony az alsóvár lakótornyaként funkcionált. Az alsóvárat a fellegvárral, tornyokkal megerősített völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna-parti őrtoronyig húzódott. A völgyzárófalakon át vezetett a Budát és Esztergomot összekötő középkori országút, a vár egyik fontos feladata ugyanis az országút és a dunai hajóforgalom ellenőrzése volt.

Az érdeklődők idén áprilisában csatlakozhatnak az újabb várfelfedező túrához. A ,,Vár a Vár" programsorozat következő célállomása áprilisban Drégely vára lesz.

1595990418

Fotó: Veres Zoltán