Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is sporttal ünnepeltek a katonai rendészek

Szöveg: Markovits Szilvia őrmester |  2018. április 28. 10:52

A Magyar Honvédség Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) idén folytatta az elmúlt év gyakorlatát, és sportversenyekkel egybekötve ünnepelte fegyvernemi napját.

1599186169
Az MH Katonai Rendészeti Központ április 24-én, Szent György, a katonai rendészek védőszentjének napján tartotta fegyvernemi napját. Az esemény előzményeként, új hagyományt teremtve április 19-én rendezték meg az I. Katonai Rendész Kupa Labdarúgó Tornát, és az I. Katonai Rendész Kupa Szolgálati Fegyveres Lőversenyt, amely fővédnöki tisztségére dr. Böröndi Gábor vezérőrnagyot, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnökét, a Honvéd Vezérkar főnök műveleti helyettesét kérték fel.

1599186170
A lőversenyt az ORFK nagytétényi lőterén rendezték meg, ahol a versenyzők hat pályát magába foglaló szituációs gyakorlaton mérték össze a tudásukat. A pontosság és a gyorsaság azonos arányban számított az értékelésnél. A versenyt megtekintette Böröndi vezérőrnagy is, az általa felajánlott kupát a legjobb eredményt elérő katonai rendész csapat kapta meg. Az első alkalommal elvihető vándorkupa a TEK csapatánál találta meg otthonát. Mergancz Sándor dandártábornok, az MH KRK központparancsnoka gratulált a győzteseknek, és egyúttal meghívta őket a következő évre is, ahol a kupa gazdát cserélhet. Az elért eredmények alapján díjazásban részesült a hat legjobban teljesítő versenyző, illetve csapat, akik a rendezvény támogatójának, Kurucz Miklósnak, a Glock fegyvercsalád magyarországi hivatalos forgalmazójának az ajándékait is magukkal vihették.

1599186170
Ezzel egy időben rendezték meg a labdarúgótornát az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) tornacsarnokában. A focikupa hat csapat részvételével kiváló hangulatban zajlott. Bartha László ezredes, az MH KRK törzsfőnöke és Riczler Tamás ezredes, az MH KRK központparancsnok-helyettese köszöntötték a focistákat, és balesetmentes játékot kívántak nekik, majd megkezdődött a torna. Szoros eredmények mellett végül a Budapesti Rendőr-főkapitányság, Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság csapata vihette magával az első helyezettnek járó vándorkupát. Különdíjat kapott Baranyi Tamás tizedes, az MH KRK Objektumvédelmi Század I. (OVSZD I.) csapatából, mint legjobb kapus, és Bertóti-Szabó Ádám hadnagy, szintén az OVSZD I. tagja, mint gólkirály.

1599186170
Az eseménysorozat zárónapján, április 24-én a Petőfi-laktanyában reggeltől az állomány tagjai airsoft-lövészeti pályán mérték össze tudásukat. A rendezvényre meghívott nyugállományú rendészek tájékozódtak a katonai rendészet jelenlegi feladatairól, betekinthettek a jövőbeli tervekbe, majd az ünnepélyes állománygyűlésen is részt vettek. Az ünnepségen felolvasták dr. Simicskó István  honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőlevelét.

1599186170
Mergancz Sándor dandártábornok röviden összefoglalta a központ elmúlt időszaki eredményeit, majd az MH KRK megalakulása óta első alkalommal adományozta az „Év Katonai Rendésze" címet Makula Attila zászlósnak. Előléptetések és jutalmak átadását követően Rácz István százados, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökségének tábori lelkésze tartott beszédet Szent György életéről.

Az állománygyűlés zárásaként a Military Girls duó előadását tekinthették meg az összegyűltek. A napot ünnepi ebéd koronázta, ahol Baráth Ernő dandártábornok, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka mondott pohárköszöntőt.

1599186171
Fotók: Dudás Péter zászlós, Markovits Szilvia őrmester