Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ifjú repülők Győrből az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

Szöveg: Szabó János főhadnagy |  2017. október 3. 20:47

Egész napos programon látta vendégül az országban egyedülálló ifjúsági sportrepülő egyesület, a győri Arrabona Repülőcserkész Egyesület 10-17 éves korú növendékeit az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis.

1596039412

A látogatást több hetes előkészítő munka előzte meg. A bázis parancsnoka, dr. Koller József ezredes és Kiss Róbert ezredes, törzsfőnök örömmel fogadta a felkérést, a színes repülőszakmai programokat pedig a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis római katolikus tábori lelkésze, egyben a csoport házigazdája, Kálinger Roland őrnagy, azaz szervezte meg.

A fiatalok – akiket az egyesület alapítója és elnöke, Szabó János főhadnagy, a Protestáns Tábori Püspökség lelkésze kísért – két napot töltöttek Szolnokon. Az első napon megnézték a Reptár Szolnoki Repülőmúzem kiállítását, másnap pedig következett a bázis szakmai napja. A gyerekeket Mádi Lajos alezredes, a Művelettámogató Zászlóalj parancsnoka köszöntötte. A repülést elméletben és gyakorlatban is művelő gyerekek mindenhol feltűnést keltettek elegáns egyenruhájukkal. A bázison nagy szeretettel fogadták a légierőért rajongó pilóta-palántákat, akiktől a foglalkozásvezetők emlékbe repülőcserkész nyakkendőt kaptak.

1596039412

A gyerekek – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái jóvoltából – olyan kiképzési eszközökkel ismerkedhettek, amiket sehol máshol nem lehet látni, ráadásul ezek közül a legtöbbet ki is próbálhatták. A szakmai bemutatókat a gyerekek értő fülekkel, érdeklődve hallgatták. A péri polgári repülőtéren tevékenykedő cserkészek számára felejthetetlen élmény volt az impozáns méretű katonai, harci légi eszközök testközelből történő felderítése is.

A szolnoki bázison töltött nap jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a diákok még jobban elköteleződjenek a repülés mint hivatás mellett, és erre igen nagy szükség is van. A hazai sportrepülés jellemzően a háttérbe szorult, utánpótlás gyakorlatilag nincs, miközben nagy szükség lenne rá. A győri Arrabona Repülőcserkész Egyesület jelenleg az egyedüli honi ifjúsági pilóta-utánpótlást nevelő szervezet.
Az ifjúsági egyesület vezetője, a Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns
Tábori Püspöksége támogatásával szervezi a gyerektáborokat és a szakmai
kirándulásokat. Ez alkalommal a program a Katolikus Tábori Püspökség
lelkészével való szoros együttműködésben valósult meg.

1596039412

A repülő utánpótlás nevelés és a bázislátogatás szép, egyben különleges példája a különböző honvédségi szakágak közötti együttműködésnek, valamint a program sikere bizonyítja, hogy az ilyen eseményeknek megkerülhetetlen szerepe van a jövő repülős szakembereinek nevelésében.

1596039412