Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ifjúsági parlamentet rendeztek az Országházban

Szöveg: Snoj Péter |  2017. október 24. 14:24

Hetedik alkalommal rendezte meg Gyermek- és Ifjúsági Parlament elnevezésű programját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat október 24-én, kedden, az Országház felsőházi termében. A részt vevő diákok „országgyűlési képviselőkként” tehettek fel kérdéseket a kormány tagjainak.

1596040315

A rendezvényen az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatán részt vevő 8-18 év közötti fiatalok közül a legjobb pályaműveket beküldők, mintegy háromszázan vettek részt. A rendhagyó esemény lehetőséget biztosít hazai és határon túli fiataloknak, hogy bepillanthassanak a magyar országgyűlés működésébe és saját kérdéseiket is feltehessék a kormány tisztségviselői számára. A Kövér László házelnök által vezetett ifjúsági országgyűlésen idén háromszáz diák töltötte meg a Parlament felsőházi termét, ahol a legtöbb kérdést az oktatással kapcsolatban tették fel a fiatalok.

A hazánk és a magyar állampolgárok biztonságát érintő témákban dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta az ifjúsági országgyűlés tagjait.

1596040315

Az egyik, észak-koreai atomkísérletekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva dr. Földváry Gábor elmondta: „Ez a napi világpolitika egyik legaggasztóbb kérdése. Észak-Korea rakétái elérhetik az európai kontinenst. Innentől kezdve veszélyt jelenthetnek Európa és ezen belül Magyarország lakóira is." Hozzátette: Észak-Korea a kísérletekkel azt próbálja bizonyítani, hogy a világ bármelyik pontjára képes pusztító csapást mérni, „a nemzetközi közösség – köztük hazánk is – azonban ez ellen tevékenyen próbál tenni, az ENSZ Biztonsági Tanácsa olyan határozatokat hozott, amelyek megbüntetik, megbénítják ezt a fegyverkezést." Ezen intézkedések között szerepel például az a határozat is, ami megtiltja Észak-Koreának, hogy külföldről fegyvereket vásároljon, adjon el, valamint a nemzetközi vizeken ellenőrizhetők azok a teherhajók, amelyek észak-koreai zászló alatt hajóznak.

„Egyetlen ország sem szeretné, hogy a világban háború törjön ki és, hogy emiatt ártatlan emberek pusztuljanak. Magyarország meggyőződése, hogy közös erővel, tárgyalásos úton sikerülhet ennek a konfliktusnak a megoldása" − hangsúlyozta dr. Földváry Gábor.

Arra a kérdésre, hogy hazánkat fenyegeti-e a terrorizmus, a helyettes államtitkár aláhúzta: Magyarország nem áll közvetlen terrorveszélyben, azonban a hazánkat is érintő migrációs válság közepette radikális nézeteket valló emberek is érkezhetnek Európába. A diákok számára kiemelte: ha mégis valami baj történne, fel vagyunk készülve a baj elhárítására, és arra, hogy megvédjük a magyar emberek biztonságát.

1596040315

Fotó: Krasznai Nehrebeczky Mária