Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalommal kell megtölteni a Honvédelmi Sportszövetség munkáját

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. október 24. 14:25

A Honvédelmi Sportszövetség célja az egészséges nemzettudattal rendelkező és egészséges életmódot élő fiatal generáció felnevelése – szögezte le dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a szövetség elnökségi ülésén, Pákozdon október 24-én, kedden.

1596040318

Dr. Simicskó István elmondta: ha egészséges a nemzettudatunk, ki fogunk állni a bajban a hazáért. Úgy vélte, hogy a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) kiváló munkát végzett az elmúlt években, és „mindig lehet tovább építkezni." „A KEMPP jövőbeli tervei mindenképpen támogatandóak. Turisztikai szempontból és a hazafiság szempontjából is fontos, hogy az emlékpark további fejlesztésekkel legyen felvértezve" – hangsúlyozta.

A honvédelmi miniszter hozzátette: a családoknak minél jobban rá kell látniuk a haderő működésére, a honvédelem életére. Nézete szerint egy-egy nyílt nap ehhez önmagában nem elég. „A haza védelme nemzeti ügy. Ezt azonban nem elég kimondani, ezért dolgozni kell, és ezt az ügyet kézzelfoghatóvá kell tennünk a jövő nemzedéke számára. Hazánk pótolhatatlan értéket képvisel, és ha nincs meg a nemzetben az összetartó erő, mely automatikus reflexként működik, akkor bajba kerülhetünk. Nemzeti értékeinket csak közösen tudjuk megvédeni. Ezért pedig sokat kell tennünk, és a nemzeti emlékhely hozzásegít minket ahhoz, hogy gyermekeinkben a haza védelmének fontosságtudata erősödjön. Valós értékközösséget kell építenünk – csakis ilyen esetben tudunk együtt gondolkodni a hazafiságról. Mindig fontos az összetartozás élményének erősítése, ezt pedig közösségi programokon keresztül lehet elérni" – húzta alá.

1596040319

A Honvédelmi Sportszövetséggel kapcsolatban elhangzott: annak szervezeti rendszere elkészült, most pedig tartalommal kell megtölteni a szövetség munkáját. A tárca első embere kiemelte: hasznos lehet az értékalapú együttműködés az olyan szervezetekkel, mint például a pákozdi emlékpark. Felhívta továbbá mindenkinek a figyelmét arra, hogy eredményeket kell felmutatni, ez pedig nem lehet más, mint a jövő nemzedékének, egészséges nemzettudattal felnövekvő generációjának kinevelése.

Dr. Simicskó István elmondta: a kulturált sportolást segítendő negyven sportközpont épül meg első körben az országban, ám az összes járásban lesznek ilyenek, melyeket a tervek szerint a Honvédelmi Sportszövetség fog üzemeltetni.

A Miskahuszár-szoborral kapcsolatban megjegyezte: személy szerint a szobor környékén huszártörténeti múzeum kialakítását sem tartaná lehetetlennek. „Meg kell őriznünk a huszárságot mint hungarikumot, mert ez igenis magyar sajátosság. Ehhez ragaszkodnunk kell" – húzta alá.

1596040319

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője felszólalásában elmondta: meglátása szerint a Honvédelmi Sportszövetségen keresztül sok, a pákozdi emlékparkhoz kötődő fejlesztés megvalósítható. Hozzáfűzte: a honvédelmi nevelést nem szabad a köznevelés rendszerébe bevinni, mert szerinte csakis olyan emberek adhatják át ezt a tudást és lelkületet, akik példaképnek tekinthetőek.
Az elnökségi ülésen a sportszövetség konkrét tervei között felmerült országos szintű honvédelmi verseny szervezése, valamint az iskolák köznevelési programjához kapcsolódóan egységes honvédelmi nap levezénylése.

1596040319

Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője rövid prezentációban mutatta be a nemzeti emlékhely kialakítását, különös tekintettel azokra a fejlesztési lehetőségekre, ahol a jövőben a Honvédelmi Sportszövetséggel együtt tudnának működni. Hallhattuk: ebben az évben összesen több mint hatvanezer ember látogatott el az emlékparkba. Az ügyvezető elmondta: a mai katonák ugyanúgy hősök, mint a régmúlt dicső alakjai, mert ők is helytállnak ott, ahol éppen erre szükség van. Hozzátette: a polgárok manapság általánosságban nemigen érzik át a honvédelem ügyének fontosságát – az emlékpark ezen is változtatni kíván, ahogyan csak lehetséges.

A jövőről szólva az ügyvezető elmondta: szeretnék többek között kiépíteni a park körül az úgynevezett „A Hazáért" körutat, mely a Gárdonyi-házat és a Vörösmarty-házat kötné össze Pákozddal. Kiemelte: szeretnének hidegháborús tematikus utat kialakítani, illetve a park fedett részeit növelni, hogy rossz idő esetén is látogatható legyen a nemzeti emlékhely. A Honvédelmi Szövetséggel közösen Miskahuszár Kalandtúrát igyekeznének megvalósítani, amely a mozgás és az egészséges életmód mellett a honvédelem ügyének fontosságára hívná fel a figyelmet. A szobor környezetében pedig látogatóközpontot és foglalkoztatót is építenének. A tervek között szerepel továbbá, hogy állandó jelleggel Pákozdra telepítik a Miniatűr Történelem Egyesület makettgyűjteményének Európában egyedülálló, nevezetes történelmi csatákat bemutató diorámáit. Emellett a térség – például Székesfehérvár – számtalan módon fejleszti a KEMPP környezetét.

1596040319

Az elnökségi ülést követően dr. Simicskó István megtekintette az emlékparkot, majd látogatása végén virágot helyezett el dr. Gyuricza Béla vezérezredes emléktáblájánál.

Fotó: Dévényi Veronika

×