Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Igazgatóváltás a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központban

Szöveg: Révész Béla |  2016. július 15. 8:26

Új igazgatója van július 14-től a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központnak. Dr. Fazekas László orvos ezredes német kollégáját váltotta az intézmény élén.

1596016813

Az MH Egészségügyi Központban tartott igazgatóváltási ünnepségen részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes is.

A tárca államtitkára köszöntőbeszédében az intézmény kiemelt státusát hangsúlyozta. Mint mondta, a központ rendkívül fontos szerepet tölt be a NATO átalakításában. „Az itteni szakemberek az interoperabilitásért dolgoznak, s munkájuknak kiváló híre van. Külön büszkeség számunkra, hogy ezt a munkát Budapesten végzik" – emelte ki Vargha Tamás.

1596016814

Stefan Kowitz dandártábornok búcsúbeszédében a vezetése alatt végzett tudományos és gyakorlati oktatói munkát emelte ki. „Több mint hatszáz hallgató számára szerveztünk tanfolyamot, tíz tudományos konferenciát tartottunk, s mintegy hatszáz tudományos publikációt jelentettünk meg két esztendő alatt" – mutatott rá a tábornok, hozzátéve: a magyar fél széles körű támogatása nélkül a központ nem tudott volna ilyen színvonalas munkát végezni. „Köszönöm azt a segítséget, amit a befogadó nemzet nyújtott. A NATO KEKK legfőbb erőssége éppen az állományában és a szervezettségében rejlik" – zárta beszédét Stefan Kowitz, majd magyarul búcsúzott a jelenlévőktől: „Magyarország örökre a szívemben marad."

1596016814

Stefan Kowitz utódja sem most kezdte a munkát az intézményben. Dr. Fazekas László ezredes a kezdetektől fogva részt vett a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) szervezésében és felépítésében. „Hosszú nyolc év áll mögöttem. Abban a csapatban dolgoztam, amely már az alapításkor itt volt. A KEKK egy papírra vetett koncepcióból teljesen kiépített szervezetté vált. Elődömtől egy működőképes, jó struktúrával rendelkező intézményt veszek át. Munkáját örömmel folytatom" – mondta a NATO KEKK új igazgatója.

Az ünnepségen céltudatos és áldozatos munkájáért Vargha Tamás parlamenti államtitkár a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát adományozta dr. Stefan Kowitz dandártábornoknak.

1596016814
* * *

Világszerte számos kiválósági központ működik a NATO égisze alatt. Ezek olyan speciális katonai intézmények, amelyek egy konkrét tárgykörben ajánlják fel tapasztalataikat és szakértelmüket az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, segítve ezzel annak fejlődését. Magyarország 2009-ben kapta meg a NATO-akkreditációt arról, hogy Budapesten kezdheti meg működését a Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK). Az intézmény feladatköre folyamatosan bővül, de kiemelt funkciói az alapítás óta nem változtak: a katonai egészségügyi képzés, a közös koncepciók, szabályrendszerek kidolgozása és a hadműveleti területen szerzett tapasztalatok feldolgozása prioritást élvez. A központ felelős a NATO parancsnoki szintű támogatásáért a katonaorvoslás terén, de részt vesz a katonai szövetség munkacsoportjainak munkájában is. Az intézmény működését jelenleg kilenc tagállam segíti, és Belgium, Csehország, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország, Románia és Magyarország mellett hamarosan az Amerikai Egyesült Államok is csatlakozni fog.

A NATO KEKK kétévente saját gyakorlatot is tart Vigorous Warrior néven. A kiképzés szerves része a NATO-programnak, és a tagországok közötti interoperabilitást, a többnemzeti katona-egészségügyi megoldások életképességét tesztelik vele. Legutóbb Csehországban rendezték meg a gyakorlatot 2015-ben, a következőre jövőre Németországban kerül sor.

A központ állományának és költségvetésének 60 százalékát a Honvédelmi Minisztérium biztosítja. A NATO KEKK szorosan együttműködik a Magyar Honvédség szerveivel is, elsősorban az MH Egészségügyi Központtal. Az intézmény hatékonyságát jelzi, hogy a NATO Egészségügyi Szolgálatfőnökeinek Bizottsága (COMEDS) 2015-ben a NATO KEKK-nek ítélte oda a Dominique-Jean Larrey-díjat, amely a bizottság által adható legmagasabb szintű elismerés. A díjat azon személyek vagy szervezetek munkájának elismerésére alapították, akik és amelyek különösen sokat tesznek a NATO egészségügyi transzformációjáért, a többnemzetiség elvének népszerűsítéséért és a nemzetek közötti hatékonyabb együttműködés elősegítéséért.

A KEKK első igazgatója dr. Kopcsó István orvos ezredes volt, aki az alapítás előkészítésétől kezdve egészen 2013 szeptemberéig vezette az intézményt. Azóta az igazgatói és igazgatóhelyettesi pozíciókat a Bundeswehr és a Magyar Honvédség rotációs alapon látja el a két vezérkarfőnök megegyezése szerint. Kopcsó ezredest dr. Stefan Kowitz orvos dandártábornok váltotta a KEKK élén, 2016. július 14-től pedig ismét magyar katona, dr. Fazekas László orvos ezredes irányítja az intézményt. Helyettese német főtiszt, dr. Salvatore Schmidt orvos ezredes lesz.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária