Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Influenza: a védekezés leghatékonyabb eszköze a védőoltás

Szöveg: Szűcs László |  2017. január 10. 7:21

Közeledik az influenzajárvány Magyarország felé, amit jól jelez az is, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan növekedett az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma. Hogyan készül a Magyar Honvédség az idei „szezonra”? A kérdést dr. Meglécz Katalin orvos ezredesnek, a Magyar Honvédség Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálata honvéd-tisztifőorvosának tettük fel.

A Magyar Honvédség Közegészségügyi–Járványügyi Szolgálata alaprendeltetéséből fakadóan minden évben felkészül az influenzaszezonra és egy esetleges járványra – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos ezredes (képünkön), akitől megtudtuk azt is, hogy Magyarországon az influenza aktivitása a tavalyi év végén még alacsony volt. Az előrejelzések szerint a megbetegedések száma – az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan – idén is a 3-4. héten éri el a járványküszöböt, és a járványos időszak a 10-14. hétig tart majd. A járványügyi szakemberek azt is tudják, hogy ebben a szezonban az influenza vírus melyik változatai okoznak majd megbetegedéseket, így ennek megfelelően alakították ki a védőoltást, amely egyszerre három influenza-törzs ellen nyújt védelmet.

1596025856

„Természetesen a Magyar Honvédség is készül a közeledő járványra. A korábbi évekhez hasonlóan a Honvéd Vezérkar főnök erre a szezonra is kiadta utasítását, az úgynevezett »influenza intézkedést«, meghatározva az elvégzendő feladatokat és kijelölve azoknak a körét, akiket szolgálati érdekből be kell oltanunk" – mondta az ezredes. Megtudtuk: az intézkedés értelmében a szezonális influenza elleni védőoltásból kötelezően kapnia kell a külföldön szolgálatot teljesítő katonáknak (az adott misszióra vonatkozó aktuális járványügyi kockázatértékelés alapján), a március 31-e előtt külszolgálatukat megkezdőknek, a Magyar Honvédség Egészségügyi Szolgálata teljes katonai szakállományának, valamint a migrációs válságkezeléssel összefüggő feladatokban közvetlenül résztvevőknek.

„A Magyar Honvédség egészségügyi szakembereinek természetesen törekedniük kell arra, hogy a kötelezően védőoltást kapók mellett mások – például a közalkalmazottak és a köztisztviselők – is beoltassák magukat. Azoknak, akik nem juthatnak ingyenesen vakcinához, a csapatorvos, illetve a háziorvos fel tudja írni receptre, majd utána be is tudja adni a védőoltást" – mondta Meglécz Katalin ezredes, hozzátéve: azért javasolt a vakcina mindenki számára, mert tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy jelenleg ez az influenza elleni védekezés leghatékonyabb eszköze.

1596025856

„A védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges. Tehát aki eddig még nem tette meg, de a következő napokban kéri a védőoltást, számíthat rá, hogy mire az influenzajárvány eléri Magyarországot, szervezete már felkészül a fertőzés elleni védelemre" – hangsúlyozta a honvéd-tisztifőorvos, aki szerint a fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, valamint a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata, a gyakori kézmosás meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. A víz mellett az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak.

„Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek" – húzta alá a doktornő, kiemelve: az influenzajárvány idején javasolt kerülni az egyébként szokásos üdvözlési formákat – a kézfogást, a puszit -, amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát. Emellett lehetőség szerint kerülni kell a betegekkel való közvetlen kontaktust is. Érdemes rendszeresen megtisztítani a gyakran használt tárgyakat, és azokat a felületeket, amelyeket sok ember érint – például az asztalt vagy a számítógép billentyűzetét. A zárt terekben pedig célszerű gyakran és alaposan szellőztetni.

1596025857

„Aki az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől. Illetve forduljon orvoshoz" – mondta dr. Meglécz Katalin orvos ezredes.

Fotó: archív