Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Írországban ostromállapot van

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 2. 19:38

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszavában olvashatunk az olaszok San Martinonál szenvedett vereségéről is. Höfer altábornagy, a vezérkar főnökének helyettese jelentésében így ír: „a doberdoi fensik dényugati szegélyen az olasz támadások visszaverése folytán meglehetős nyugalom állott be. San Martinotól északnyugatra osztagaink benyomultak az ellenség állásaiba, robbantásaikkal megsemmisítették a nehéz aknavetőket és ennek a föladatnak teljesítése után tervszerűen visszatértek árkaikba. A Zagora-szakaszon élénk tüzérségi harcok folytak le. A Col di Lana csucsa időnként nehéz mozsaraink tüze alatt állott."

A napilap beszámol arról is, hogy Amerika a háborúra készül. „A hajógyárakat elzárták a látogatók elől. A flotta összes szolgálatra köteles tagjait mozgósították és a szárazföldön fogják fölszerelni őket. Rendeleteket bocsátottak ki a hajók fölfegyverzésének gyorsitása érdekében. Az amerikai kikötőkben levő összes német hajókon vámhivatalnokokat alkalmaztak fölügyelet céljából. Wilson elnök állandó érintkezést tart fönn Lansing államtitkárral, hogy uj jelentések beérkezése esetén tanácskozhassanak."

1596012912

„Az irek forrongásáról szóló legujabb hirek azt mutatják, hogy a fölkelés általános jellegü és a fővároson kivül kiterjed a vidékre is. Asquith miniszterelnök az alsóházban tett nyilatkozata szerint ugyan a vidéken nyugalom van, ezzel szemben azonban a jelentések vidéki merényletekről és letartóztatásokról is beszámolnak" – tájékoztat az ír forradalomról a Népszava.

A Pesti Hírlap is beszámol az ír helyzetről. „Asquith miniszterelnök az alsóházban közölte, hogy az irországi helyzet még mindig komoly. Dublinban néhány fontos középület még mindig a fölkelők kezében van. Az utcai harcok még nem értek véget. Ugylátszik, különösen Írország nyugati részében nagy forradalmi mozgalmat készitettek volt elő. Szigoru óvóintézkedéseket tettek. A zavargások szinhelyére elegendő erejü csapatokat küldtek, akik urai a helyzetnek. Egész Irországra kiterjesztik az ostromállapotot. Sir John Maxwell tábornok megkapja a szükséges teljhatalmat a fölkelés elnyomására. A kormány meginditotta a vizsgálatot annak kideritésére, mik voltak a fölkelés okai és kit terhel érette a felelősség."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)