Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét együtt volt az ezred

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. július 8. 6:43

Alakulatuk felszámolásának tizenötödik évfordulójáról emlékeztek meg július 2-án az egykori kiskunhalasi tüzérek. A bajtársi találkozót a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület szervezte. 

A közösen eltöltött évekre, évtizedekre emlékeztek az 1950. november 1-jén hadrendbe állt és 2001. június 30-i hatállyal jogutód nélkül felszámolt kiskunhalasi MH 36. Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezred egykori tisztjei, tiszthelyettesei, volt polgári alkalmazottai és barátaik. A helyi nyugállományú-egyesület által szervezett bajtársi találkozón hetvennyolcan vettek részt, s eljött az alakulat utolsó parancsnoka, Romvári Frigyes nyugállományú ezredes is.

1596016286

A megemlékezés az egykori tiszti klubban kezdődött, ahol Szegletes László ny. törzszászlós, az egyesület elnökhelyettese köszöntötte a vendégeket, majd az elnök, Madarász László ny. alezredes foglalta össze az elmúlt találkozó óta történteket, és szólt a katonai hagyományok ápolásának, valamint az egyesület életének aktuális feladatairól is. Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök üdvözletét Soós Mihály őrnagy, a vezérkar humánszolgálati osztályának főtisztje tolmácsolta.

A szervezők eredeti tervei szerint a bajtársi találkozó résztvevői ezután bejárták volna a tizenöt évvel ezelőtt bezárt laktanyát. Ehhez azonban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem járult hozzá − ott most egy menekültügyi őrzött befogadó központ működik.

1596016287

Hegyesi István rendőr alezredesnek köszönhetően a laktanya-látogatás ennek ellenére mégsem maradt el: a hivatal migrációs őr- és kísérőőr-osztályának vezetője ugyanis részletesen tájékoztatta a nyugállományú katonákat mindarról, ami jelenleg a kerítésen belül történik. Beszámolóját az épületekről, irodákról, kiszolgáló helyiségekről készített fotókkal illusztrálta.

A rendhagyó laktanya-látogatást követően az egykori páncéltörő tüzérek és vendégeik a Felsővárosi Általános Iskola melletti emlékparkban megkoszorúzták Gábor Áron mellszobrát.

1596016287

A felszámolt ezred nevében Romvári Frigyes ny. ezredes, volt parancsnok, Fenyvesi György ny. alezredes, volt törzsfőnök és Madarász László ny. alezredes tisztelegtek alakulatuk névadójának szobra előtt. A koszorúzáson a Honvéd Vezérkart Soós Mihály őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságot Durgó Tamás százados, a Bács-Kiskun megyei iroda vezetője, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 36. páncéltörő rakétaosztályát pedig Ősz Csaba ny. alezredes és Németh Zoltán törzszászlós, vezénylőzászlós képviselték.

1596016287

Fotó: a szerző felvételei