Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét főszerepben – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 9. 17:21

A NATO keleti határai mellett kialakult feszült helyzet, illetve a katonai szövetség védelmi prioritásainak eltolódása ismét felértékelte a tüzérség, ezen belül is a nagy ütőerővel és védelmi képességekkel rendelkező önjáró tüzérség szerepét.

1596017769
A NATO-t újból stratégiai és taktikai fenyegetések érik keletről, Oroszország felől – ez volt az egyik legfontosabb megállapítás azok közül, amelyeket a júliusban lezajlott varsói csúcstalálkozón fogalmaztak meg. A szövetség az elmúlt két évtizedben leginkább az aszimmetrikus hadviselésre koncentrált, most azonban váltani kell: ismét a hagyományos, összhaderőnemi katonai akciók végrehajtása kerül előtérbe. A tüzérség ebben óriási szerephez jut, hiszen a régi mondás, amely szerint a tüzérség a csataterek királynője, semmit nem vesztett aktualitásából. Sőt, a modern, a gyors tűzcsapás után azonnali helyváltoztatásra alkalmas páncélozott önjáró lövegek és a hozzájuk kifejlesztett, irányított és rakéta-póthajtású lövedékek új, minden eddiginél nagyobb pusztító erőt biztosítanak a szövetséges parancsnokoknak.

A hidegháború lezárása óta nem tapasztalhattuk a hadgyakorlatok számának és nagyságának olyan mértékű növekedését, mint az elmúlt két esztendőben. Ezeken a nemzetközi, közös kiképzéseken gyakori vendégek az amerikai hadsereg (vagy más NATO-országok) nehézfegyverei, köztük az önjáró lövegek is (például a magyarországi Várpalota Challenge 2016 hadgyakorlaton is felbukkantak a holland PzH 2000 rendszerek). A 155 milliméter űrméretű, modern lövegek a most bejelentett négy új NATO-zászlóaljharccsoport részét is képezik majd.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én, pénteken megjelenő számában.