Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét Győrbe érkeztek az egykori lérakos bajtársak

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző |  2019. szeptember 12. 10:50

Már 16. éve ad otthont a rakétaezred a hagyományosan szeptember első péntekén megrendezett Nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozójának, amelyre a légvédelmi rakéta- és tüzér fegyvernem nyugállományú és aktív katonái közül idén is több mint százan érkeztek családtagjaikkal szerte az országból.

1596067727

„Ezeréves" barátok, régi kollégák, sok éve nem látottkedves ismerősök, egykori munkatársak találkoztak egymással a győri laktanyában. Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely, Nagyoroszi, Budapest, Veszprém, Zirc és Győr mellett még Debrecenből és Ózdról is elfogadták a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokának meghívását az egykori kollégák, az alakulat és egymás iránt érdeklődő volt katonák. Szerencsére mindig vannak új arcok, néhány éve nyugdíjba vonult kollégák, de az öröm mellett sajnos minden évben vannak olyan bajtársak is, akik tavaly még a többiekkel ünnepeltek , de már az égi haderőben szolgálnak.

A találkozó első programpontjaként dr. Varga László nyugállományú dandártábornok, a győri alakulat korábbi parancsnoka emlékezett meg az első légvédelmi rakétarendszer beérkezésének, a légvédelmi rakétacsapatok megalakulásának 60. évfordulójáról. Ezt követően, a hagyományoknak megfelelően, Könczöl Ferenc ezredes tájékoztatta a vendégeket az ország egyetlen légvédelmi rakéta alakulatának idei fő feladatairól és a közeljövő várható kihívásairól, valamint beszámolt az elmúlt időszakban elért szakmai eredményekről és a laktanyában véghez vitt infrastrukturális fejlesztésekről.

1596067728

A tájékoztató után a laktanya Művelődési Otthonának aulájában, az örökösök jelenlétében Könczöl ezredes megnyitotta az idén elhunyt, egykori bajtárs, Váczi Sándor főtörzszászlós által készített több száz makettet tartalmazó kiállítást. Sanyi bácsi fiai elmondták: „Édesapánk 1972-től nyugállományba vonulásáig szolgált szeretett alakulatánál. Nyugdíjas évei alatt is rendszeresen bejárt a laktanyába, a katonai makettek készítésével több évtizedes hobbija találkozott az ezred vezetésének elképzeléseivel, így jöhetett létre a sok száz darabból álló, nem mindennapi makettgyűjtemény. Biztosak vagyunk abban, hogy jó kezekbe kerül, és abban is, hogy elhatározásunk találkozna édesapánk akaratával."

A nyugállományú találkozó résztvevői a fegyvernemi kopjafájánál, valamint a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület által készített emléktábláknál koszorúzással emlékeztek az elhunyt bajtársakra, kollégákra. A délután és az este folyamán a Honvéd Együttes férfikara, valamint Marcsa György nyugállományú őrnagy és a Töltéstavai Nefelejcs Nyugdíjas Klub táncosai szórakoztatták a vendégsereget. A programok után kötetlen bajtársi beszélgetés zárta az egész napos eseményt.

1596067728