Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét légi bombázásokról érkezik hír

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. február 2. 18:29

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A mai hivatalos közlések szerint élénk tevékenység folyt csaknem az egész orosz fronton. A mi vezérkarunk közléséből említsük meg legelőbb a Kárpátokban elért újabb sikerünket. A lupkovi hágótól nyugatra az oroszok támadást kíséreltek meg, amit azonban visszavetettünk és e harcok közben az ellenségnek öt tisztjét és nyolcszáz közemberét elfogtuk, két ágyút és hét gépfegyvert zsákmányoltunk. Ez a siker újabb bizonysága annak, hogy áttörhetetlen falanx védi a Kárpátokban a magyar határt, amely az orosz betörési szándékok keresztülvitelét lehetetlenné teszi. Kárpáti vonalunk, amelyet egy hét harcaiban sikerült kiegyenlítenünk, diadalmas éllel fordul az orosz haderő felé" − számolt be a Pesti Hírlap.

1595987136

Varsó környékén is folytatódtak a harcok, ez jelent meg róla az újságban: „Észak-Lengyelországból, a Varsó előtti csatavonalról újabb német siker hírét hozza a mai hivatalos német jelentés. A német támadások Bolymovtól keletre értek el olyan eredményt, mely a hetek óta folyó Varsó előtti pozícióharcnak kétségkívül a legjelentősebb fejezete. A Bzura és Ravka folyók szakaszainak átlépése után a németek a Sucha-szakasz előtt újabb és igen erős orosz ellenállásra találtak. A Varsó előtti terepnek erről a részéről január 5-én kaptuk az utolsó fontos közlést. Akkor azt közölte a német nagyfőhadiszállás, hogy a német csapatok Bolimovtól északkeletre Huminon át előbbre hatoltak. Azóta, mint a mai hivatalos jelentésből kiderült, az oroszok nyomása elől ezen a szakaszon a német csapatoknak kissé vissza kellett vonulniuk, mert a mai jelentés ismét annak a hírét hozta, hogy a német támadások Hamin falu elfoglalásához vezettek. A siker értékéből természetesen semmit sem von le, hogy a németek egy olyan falut foglaltak el, amelyen át már egy hónappal ezelőtt keresztültörtek."

A Népszava szokás szerint az egész világból szállított híreket olvasóinak. Az újság szerint „a »Milli« távirati ügynökség isáni tudósítójától táviratot kapott az orosz határ közeléből. A távirat szerint a török csapatok egy hét óta visszaverték az oroszoknak Norpitköprü ellen intézett támadását. Az oroszok számbeli túlsúlyuk ellenére is futva menekültek, 250 halottat hagyva hátra. Menekülés közben több török falut felgyújtottak és gyerekeket gyilkoltak le."

A lap beszámolt arról is, hogy „amíg a kaukázusi harctéren kisebb operációk folynak, a törököknek északi Perzsiában megindított hadműveletei gyorsan és eredményesen haladnak előre. A meghódított területeken már török közigazgatást rendeztek be. Minthogy a török kormány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy Perzsiával mint testvérállammal a legjobb viszonyban maradjon, hangsúlyozta a perzsa kormánynál, hogy ez az intézkedés csak ideiglenes jellegű."

1595987136

A Népszava Háborús mimikri − az alkalmazkodás és az utánzás művészete címmel írt a háborúban viselt egyenruhák változásairól.
„Aki csak járatos az állattanban, alkalmilag bizonyára hallott arról, hogy sok állat, különösen a rovarok és a kukacok , hernyók, kígyók, halak, sajátos védelmi rendszerrel bírnak, amelynek összességét mimikrinek nevezzük. Vannak állatok, amelyek olyan tökéletesen utánozzák az ugyanazon élő állatok színét, alakját, mozgását, mozdulatait, hogy első pillanatra nem tudjuk megkülönböztetni amazoktól. Az utánzott állatok többnyire veszedelmes fegyverükkel, mérgükkel, visszataszító ízlésükkel és hasonlókkal tűnnek ki, úgyhogy rossz hírük megvédelmezi az őket utánzó, a saját védelmi eszközöket nélkülöző állatokat. Más állatok élettelen tárgyakhoz, különösen igen gyakran levelekhez, száraz ágakhoz stb. hasonlítanak. Mindezek az eszközök arra szolgálnak, hogy megvédjék az állatokat a létért való küzdelemben és lehetővé tegyék nekik, hogy elrejtőzhessenek az ellenség támadása elől. A háború az embert is ilyen alkalmazkodásra kényszerítette. Ennek a háborús mimikrinek segédanyagaihoz tartozik mindenekelőtt a csukaszürke egyenruha: ami ugyanúgy hasonlít az országút porához, mint a szürkeségéhez, valamint a rétek és erdők zöldjéhez, hogy a csukaszürke csapatot alig lehet megkülönböztetni a környezetétől."

A déli harctér helyzetét így látta a Népszava tudósítója:
„A déli harctéren, a kisebb határ menti csatározásokon kívül, repülőgépek léptek több ízben akcióba: szerb és montenegrói területen hajítottak le bombákat ottani városokra. Most ismét légi bombázásokról érkezik hír, amelyeket osztrák−magyar aviátikusok végeztek Montenegróban. Az ántánt-hatalmak ismételten azon fáradoznak, hogy Bulgáriát kibékítsék Szerbiával. A szerb−bolgár ellentét legfőbb oka a macedón kérdés, és ebben akarnak megegyezést létrehozni. Az oroszok követe ez ügyben már Szófiába utazott. Ugyanakkor, amikor Bulgáriát békíteni akarják, hír érkezik arról, hogy Macedóniában a szerbek tovább folytatják a kegyetlenkedéseket, és a menekülők száma meghaladja a harminckétezret."

1595987136

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

Címkéklapszemle