Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Debrecenben köszöntötték a tizenötödik váltást

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2015. február 2. 17:55

Ünnepélyes keretek között köszöntötte dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke az MH EUFOR Kontingens 15. váltásának katonáit a debreceni Kossuth-laktanyában február 2-án, hétfőn. Az elmúlt fél évben a szarajevói Butmir táborban harmincan szolgáltak, míg a közel százötven katonából álló kontingens nagyobbik része itthon látott el készenléti szolgálatot.

1595987134

„Hazánk számára a missziós prioritások tekintetében az első és a legfontosabb a Nyugat-Balkán biztonsága. Az ott élők érzékelték az EUFOR erejét, a NATO jelenlétét" − fogalmazott Böröndi Gábor dandártábornok, hozzátéve: „az Európai Unió − beleértve Magyarországot is − legfontosabb feladata az ott élők biztonságának garantálása. Nem feledkezhetünk el a Balkánról, még akkor sem, ha katonailag kisebb kihívásnak tűnik, mint Afganisztán vagy bármelyik más misszió jelen pillanatban. Magyarország biztonsága szempontjából Bosznia-Hercegovina és Koszovó kiemelt figyelmet érdemel."

1595987134

A szárazföldi haderőnem főnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad elfelejteni a misszió során megszerzett tapasztalatokat és ismereteket, hanem át kell adni és a felkészítésekbe be kell építeni azokat.

1595987135

Az ünnepség elismerések átadásával fejeződött be. Elöljáró parancsnoka javaslatára − a nemzetközi békemisszió során tanúsított kiemelkedő helytállása elismeréséül − a külszolgálat befejezése alkalmából a Honvéd Vezérkar főnök kiemelkedő helytállásukért emlékérmet adományozott Ölveti László őrnagynak és Hegedűs Csaba századosnak.
Elöljáró parancsnokaik javaslatára, az MH EUFOR Kontingens 15. váltásának állományában végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként, a külföldi katonai szolgálatuk befejezése alkalmából az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Ádám Imre zászlósnak és Szabó Csaba Jánosnak.

1595987135

Fotók: a szerző felvételei