Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét nagy sikere volt a Military Kiképzőtábornak

Szöveg: Hornyák Renáta |  2014. augusztus 6. 17:33

A tavalyi nagy siker után idén ismét megrendezték a Military Kiképzőtábort a katonai életmód iránt érdeklődő gyerekek számára budaörsi Csiki Pihenőkertben július 28. és augusztus 1. között.

1595976651

A Régiségbúvár Ifjúsági és Kulturális Egyesület és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár együttműködési megállapodása alapján az alakulat jelentős szerepet vállalt a tábor sikeres lebonyolításában. Az egyhetes tábor célja egyébként az volt, hogy a gyerekek megismerhessék a katonák mindennapi életét − mégpedig különböző versenyek, bemutatók és játékok segítségével.

A tábor ideje alatt a katonalét minden fontosabb elemével megismerkedtek a táborozók. A reggel 6 órai ébresztő után létszám- és egyenruha-ellenőrzéssel, valamint zászlófelvonással és 30 perces reggeli tornával kezdték a napot a kiképzőpályán. Az őrség pedig a nap 24 órájában működött.

1595976652

Hétfőn a katonai tábor felépítésével kezdődött a program, amely sátorállítással, álcaháló kifeszítésével és a bútorok elhelyezésével vált teljessé. A zászlófelvonás lehetőséget biztosított az alakzatok megalakítására és a sorakozó gyakorlására is. Az 53 fős csoportot négy rajba osztották be, melyeket egy-egy kiképzőraj-parancsnok vezetett.

A keddi program menetgyakorlat volt a Csiki-hegyre, ahol számháborúztak a gyerekek, majd az egyik csapat íjászversenyen vett részt, amíg a másik a Magyar Honvédség feladatköréről hallgatott meg előadást.

1595976652

Szerdán járőrbajnokságot rendeztek, amelyen különböző állomásokon kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Többek között kocsitolás, gránátdobás, sebesültszállítás volt a feladat.

Csütörtökön a Petőfi-laktanyába látogattak a tábor lakói, ahol különböző bemutatókkal várták őket. Az egész napos programon a dandár központi zenekara a katonazene hagyományaival ismertette meg őket. A Nemzeti Honvéd Díszegység különleges díszelgőcsoportjának összehangolt, precíz és látványos bemutatóját követően a Maléter Pál Rendészzászlóalj fegyverropogástól hangos, akciókkal teli VIP-kíséretének demonstrációját tekintették meg. Délután pedig a rendszeresített haditechnikai eszközökkel ismerkedtek meg a táborlakók.

1595976652

Pénteken − még a tábor bontása előtt − íjászversenyt rendeztek. A tábor teljesítéséről mindenki oklevelet kapott. A járőrverseny, az íjászverseny, a fegyver szét- és összeszerelési verseny, valamint a rajzpályázat első három helyezett csapata és egyéni versenyzői érmeket kaptak jutalmul, melyeket Piros Ottó ezredestől, a dandár megbízott parancsnokától vettek át. Az egyik legnagyobb elismerésként a „katonához méltó viselkedésért" oklevelet is átadták.

1595976653


Fotók: Vasszi Anna és Szabó Lajos zászlós