Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Járőrben

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2015. szeptember 1. 17:23

Véget ért az idei sportrendezvények sora az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél. Megrendezték a mezei futóbajnokságot, a lőbajnokságot, a katonai háromtusa bajnokságot, valamint a járőrbajnokságot is. Utóbbi egyben a 2015-ös versenyszezon zárását is jelentette.

1595999465

A járőrbajnokság alkalmából a győrszentiváni lőtéren felsorakozott ötfős csapatokat Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte. A biztonsági rendszabályok ismertetése után a lövészettel kezdődött a verseny. 

1595999465

A 25 méteres távolságban elhelyezett anatómiai célok gépkarabéllyal való leküzdése után a versenyzőknek azimutértékek alapján kellett eljutniuk a lőtérről a laktanyáig, ahol rendkívül változatos feladatok vártak rájuk. Elsőként egy ambubabán a szabályos újraélesztés folyamatát mutatták be, majd egy „sérültet" mentettek ki egy járműből. Ezt követően kézigránát célbadobással bizonyították katonai rátermettségüket. 

1595999466

A csapatok feladatai között szerepelt még kerékcsere egy UAZ típusú gépjárművön – miközben gázkészültséget rendeltek el számukra -, majd ezt a négykerekűt 50 méteren keresztül kellett tolniuk, természetesen gázálarcot viselve. A műszaki mentés után pedig lajhármászásban kellett átjutniuk egy kifeszített kötélen. A fizikai erőnlétet és ügyességet igénylő feladatok az akadálypályával folytatódtak, majd lőszerutánpótlással és nehéz tárgyak (kettlebell golyó, homokzsák, traktorgumi) kézi szállításával, görgetésével zárultak.

A verseny célja az volt, hogy a lőkészség, valamint a menet- és tájékozódó készség alapján kiválasszák az ezred csapatát a Magyar Honvédség szintű járőrbajnokságra, amit novemberben Kaposváron rendeznek meg.

1595999466

A versenyen végül az alábbi eredmények születtek:

I.: 2. légvédelmi rakétaosztály

II.: Logisztikai zászlóalj
III.: Ezredtörzs
IV.: Vezetési zászlóalj
V.: 1. légvédelmi rakétaosztály

1595999466


Fotó: Horváth Roland zászlós