Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1915. szeptember 1.

2015. szeptember 1. 17:54

A tegnap érkezett fogolytranszportot úgy helyezi el a muszka, hogy tőlünk könnyű átjutni hozzájuk, s onnan ismét tovább az V. bataillonba, s ezt az összekötő hidat fel is használja rögtön a plennitársaság, és nagy népvándorlás indul meg lefelé. Megkezdőik a kutatás a hazaiak, a földiek, ismerősök és ezredbeliek után. Csupán egyetlen 69-esre akadok (Teszár, a 3. századból), akit azonban még október 24-én fogtak el Luzseken.

Ma ismét heten távoznak barakkunkból a kórházba mint tífuszgyanúsak, köztük a kis Grünfeld Móric is. Szegény sírva szedi össze a batyuját. Sok a halottunk. Számokat nem tudunk, csak annyit, hogy igen sok a temetés, és a hullaházban nagy a forgalom. A szibériai kaszás teljes gőzzel dolgozik. Úgy érezzük magunkat, akárcsak a fronton. Ma neked, holnap nekem. Azt hittük, a fogság egyetlen vigasztalót mégiscsak ad, hogy a nagy kaszás keze ügyéből egy kissé félrébb estünk, de most megint szembe kell néznünk vele. Utánunk jött ide is, s bele kell nyugodnunk, hogy ha reánk esik választása, méghozzá hosszú ceremóniát is csinál velünk, nem lehet csak úgy egyszerűen egy fegyver- vagy srapnelgolyóban vagy gránátszilákban kiegyezni. Beletörődünk azonban szépen ebbe is, mint eddig mindenbe, s addig, míg a sor reánk nem kerül, igyekszünk legalább jól élni. Ez alatt olyasmit kell érteni, hogy pl. ma vacsorára mákos csuszát eszünk. Klinó gyúrja ki vagy két lóerővel.

Este Udinskból még több fogoly érkezik. Ezek még talán nem voltak tífusszal fertőzve, s most az igazságos muszka összekeveri őket velünk, hogy ők is megkapják a maguk porcióját. Csak tudnám, hogy volt-e egyetlen ember széles e világon, aki felemelte ez ellen a gyalázat ellen tiltakozó szavát. Sajnos eddig semmi jelét nem vettük annak, hogy valaki törődne a sorsunkkal. Délután két 15. és 16. ezredbeli önkéntestársunk keres fel. Az emberek iparkodnak hasonszőrű társakat keresni, akikben talán barátokra is találnak majd, s a fogság keserveit a barátság nemes érzéseivel talán sikerül elviselhetőbbé tenni. 715-en önkéntesek, négy szobába vannak összezsúfolva.

A Telegram hosszú idők után ismét muszka offenzíváról számol be, s a galíciai fronton 3000, a Kaukázusban pláne 5000 fogollyal dicsekszik. Gyenge kis offenzíva!
A mieink jóval túl járnak Breszt-Litovszk mögött, attól északkeletre, s repülőgépeink S. város körül bombázzák a vasútvonalat.