Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Játék hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. augusztus 9. 12:46

Az ólomkatonák bizton őrzik státusukat a játékbirodalomban, jóllehet, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Játék katonák, katonai játékok elnevezésű nagyszabású kiállításán már a digitális világ szereplői hódítanak.

1595958101
Andersen A rendíthetetlen ólomkatona című meséje azért örökérvényű, mert hőse elszánt, állhatatos s eléri célját, megtestesíti az örök szerelem jelképét, heroikus halála katartikus. Igazi távlatos történet; nem véletlenül alkottak belőle filmet, rockoperát.

– Miniatűr ólomkatonákat találtak már a fáraók sírjaiban is – kalauzol a múltba Závodi Szilvia muzeológus. – Tehát más kultúrákban s korszakokban is léteztek ezek a kedves kis figurák. Fából, rongyból, kerámiából fejlődtek a cin, majd az ólom és az ón szintjére.

Az ón a középkor vívmánya, ötvözet formájában kerültek előtérbe jó tulajdonságai, a könnyű hajlíthatóság, a tartósság, a korrózióállóság. Ólommal ötvözve ezüstszerűvé válik, ezért hívják a szegények ezüstjének. Formaadó technikája az öntés: vasedényben megolvasztják, a nyersanyagot kellő hőfokra hevítik és vaskanállal kimerítve formába öntik. A forma sokféle lehet: homok, gipsz, ólom, réz stb. Az öntéshez tökéletes forma szükséges, fontos az anyag összetétele s az öntő ügyessége.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 9-én, pénteken megjelenő számában!)