Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Száradás után robban az al-Kaida új folyékony robbanóanyaga

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 9. 13:50

Az al-Kaida terrorszervezet olyan folyékony robbanóanyagot fejlesztett ki, amely száradás után detonál, ha meggyújtják. E fenyegetés miatt kellett kiüríteni kedden részlegesen az Egyesült Államok jemeni nagykövetségét – írta augusztus 7-én, szerdán a Daily Mail című brit napilap internetes felületén.

Az újság szerint nem kizárt, hogy az al-Kaida terroristái úgy próbálnak majd merényleteket végrehajtani repülőgépek ellen, hogy e folyékony robbanóelegyet a ruhájukba átitatva viszik fel a fedélzetre. A szervezet bombaszakértői olyan leleményes módszeren dolgoznak, hogy száradás után robbantsák be az átitatott inget vagy a nadrágot. Az ilyen robbanóanyag észlelhetetlen lenne a jelenleg létező repülőtéri biztonsági berendezések számára – közölték az ABC News hírcsatornával biztonsági források, amelyeket a Daily Mail idézett.

A lap által megszólaltatott brit bombaszakértő, Sidney Alford megerősítette, hogy az effajta robbanóelegy elkészítése lehetséges könnyen hozzáférhető vegyi anyagok segítségével, de berobbantása már „trükkös" lenne, mivel a ruha átitatásakor a folyadék felhígul, s ezzel csökken a robbanóanyag hatásfoka is. Viszont a megszáradt ruha felrobbantásához elegendő lenne egy szál gyufa, márpedig egy darab gyufásdobozt vagy öngyújtót bárki felvihet egy gép fedélzetére.

Az újfajta robbanóanyagot állítólag az al-Kaida arab-félszigeti ágának (AQPA) a bombaszakértője, Ibrahim Hasszán al-Asziri fejlesztette ki. Ő készítette azt a pokolgépet is, amelyet alsónadrágjában csempészett fel 2009-ben karácsonykor a Delta Airlines amerikai légitársaság Amszterdam és Detroit között közlekedő repülőgépére a nigériai Umar Faruk Abdulmutallab. Egyes jelentések szerint Asziri a bőrréteg alá elhelyezhető pokolgép kifejlesztésén is dolgozik.

Két amerikai kormányilletékes szerint e fenyegetése miatt rendelte el kedden az Egyesült Államok külügyminisztériuma jemeni nagykövetségének részleges kiürítését. Nem sokkal később Nagy-Britannia is hasonlóan rendelkezett a saját képviseletének ügyében.

Korábban több amerikai képviseletet zártak be a Közel-Keleten és Afrikában. Amerikai titkosszolgálati tisztviselők és közel-keleti diplomaták közölték: a nagykövetségek bezárását az indokolta, hogy elfogták Ajman az-Zavahri al-Kaida-vezér egy titkos üzenetváltását, amelyben nagy támadás végrehajtására utasítja helyettesét Jemenben.