Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős feladat hárul a CIMIC katonáira Magyarországon is

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. szeptember 21. 7:21

Hatékonyan kamatoztathatják a főként a missziókban megszerzett tapasztalataikat Magyarországon az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ katonái. Nem meglepő, hogy a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat irányítási központjában, az Előretolt Vezetési Ponton is képviseltetik magukat.

1596000391

Vida Szűcs Hajnalka százados, az Előretolt Vezetési Pont CIMIC műveleti tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: általános feladataik közé tartozik a helyi civilek és a katonák közötti kapcsolattartás. A vezetési ponton két kollégájával együtt dolgozik, de rajtuk kívül készenlétben áll egy úgynevezett mobil felkészítő csoport is, amely egy pszichológusból, egy kultúrantropológusból és egy szociológusból áll. A csoport készíti fel a katonákat a gyakorlat helyszínén várható körülményekre, mint például a menekültekkel való bánásmódra, a tömeglélektanra, a tömegkezelés pszichológiai vonatkozásaira és viselkedési szabályaira. Ez a későbbiekben kiegészül egy agressziókezeléssel és az önkontrollal kapcsolatos oktatással is – tette hozzá.

A százados elmondta azt is, hogy eddig főként a missziókban volt szükség a CIMIC képességre, ezért nagyon furcsán hat számára mindazt a tudást – amit például Afganisztánban tett magáévá – Magyarországon kamatoztatni. A különböző kimutatások egyébként azt támasztják alá, hogy a magyarok egyre nagyobb bizalommal fordulnak a katonák felé, elismerik őket és – Vida Szűcs Hajnalka szerint – szükségük is van rájuk, hiszen nagyobb biztonságban érzik magukat.

1596000391

Fotó: Szűcs László és a szerző