Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jelszavaink valának: haza és haladás”

Szöveg: Barna Henrietta |  2013. május 20. 9:05

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) állandó kiállítási sorának kezdő tárlata a „Jelszavaink valának haza és haladás”, amely az 1815-1866 közötti időszakot bemutatja be, a korból fennmaradt ereklyék felvonultatásával.

1595954441

A nacionalizmus és liberalizmus eszméinek terjedése, a polgári nemzetállam megteremtésének gondolata, Széchenyi és Kossuth karizmatikus alakja: röviden a hazai 19. század. A korszak, amely „a haza és haladás" szellemében virágzott, újraelevenedik mindazok számára, akik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumba látogatnak május 21-én.

A múzeum kibővült kiállítása – amely nevében Kölcsey jelmondatát idézi – az európai polgárosodás keretében kibontakozó reformkori magyar nemzeti törekvések felívelését, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc, majd az azt követő önkényuralom, végül pedig a kiegyezés időszakának katonai vonatkozásait mutatja be.

A kiállítótermekben különféle dokumentumok, ábrázolások, és tárgyak adnak korhű képet a szabadságharc honvédő hadseregéről, kialakulásának fázisairól és fegyvernemeiről.

A látogatók a különféle fegyver-, felszerelés- és egyenruházati anyagok mellett megtekinthetik azokat az eszközöket is, amelyeket a kor katonái nap mint nap használtak. A pénztárcák, bicskák, és borospalackokon kívül számos más használati tárgy idézi fel a harctéri hétköznapokat.

A „gazdátlan" emlékeken kívül személyes tárgyak is fellelhetők a kiállított darabok között. Többek között Batthyány Lajos pisztolyát, Mészáros Lázár hadügyminiszter bőrrel díszített fakulacsát, vagy Dessewffy Arisztid pipáját is megtekinthetik az érdeklődök. Ezeken kívül még Görgei Artúr sarkantyúja, Bem tábornok önarcképe, Petőfi jatagánja látható. A kiállítótér tartalmát Klapka György, Knezić Károly és Lázár Vilmos kardjainak gyűjteménye színesíti, és eredetiben tekinthető meg a vértanú Kiss Ernő és a branyiszkói győző, Guyon Richárd tábornoki egyenruhája is.

1595954442

A múzeum a korábbiakhoz képest számos rekonstrukcióval bővítette a kiállítást. Példának okáért, a győztes csatákban hordozott honvédzászlókat ezúttal csak másolatban mutatják be. A tavaszi hadjárat, a budai vár visszavétele, valamint az 1849-es nyári harci események történéseit számos metszet és nyomtatvány, kézirat illusztrálja.

A kiállítás elsősorban azt kívánja bemutatni, hogy a szabadságharc leverése és a kiegyezés közötti időszak nemcsak az elnyomatásról szól, hanem a katonai adminisztráció hatékonyságáról és a hadszervezet folyamatosságáról is. A termekben archív filmhíradó-részletek, hangfelvételek segítségével mutatják be a birodalom háborúit, illetve ezzel párhuzamosan bepillantást nyerhetünk a haditechnikai műszaki fejlesztésekbe is. A tárlat összefoglaló képet ad az egyes fegyvernemekről, a szabadságharc egészségügyéről, kitüntetéseiről, míg a kiállítás bizonyos termeiben az 1848–49-es forradalmat követő megtorlás mártírjaira, emigránsaira emlékezhetnek a látogatók.

Az alaposabb tájékozódást a teremben elhelyezett érintőképernyők segítik, az információközlők folyamatosan bővülő, gazdag kínálattal igyekeznek lefedni az összes, a kiállításon előforduló  témakört.

A kiállítást május 21-én 11.30 órakor. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitja meg, a múzeum minden kedves érdeklődőt szeretettel vár!

1595954443


Fotó: HM HIM