Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól szerepeltek az önkéntes műveleti tartalékosok

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2012. október 25. 19:28

Huszonöt önkéntes műveleti tartalékos katona vonult be az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz október 8-án.

Az érintettek a behívóparancsukat − a „Feltöltés 2012"  hadkiegészítési gyakorlat keretén belül − az „Alapos Bázis 2012"  rendszergyakorlaton való részvételük érdekében kapták meg. A katonai szervezet egyike annak a három alakulatnak, ahol már szeptember vége óta tart az önkéntes műveleti tartalékos katonák kiképzése.

Az „Alapos Bázis 2012"  rendszergyakorlat egyik feladata volt, hogy felmérje az önkéntes műveleti tartalékos katonák alkalmazási lehetőségeit a Magyar Honvédség műveleti vezetési rendszerében. Mindezek mellett feladat volt − az MH 25. Klapka György Lövészdandár bázisán − az MH 1. Honvédelmi Dandár 1. Honvédelmi Zászlóaljába bevonultatott állomány kiképzése. A gyakorlaton részt vevő önkéntes műveleti tartalékos állomány elképzelt katonai helyzeteket oldott meg.

1595943632

2012. október 17-én Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka kötetlen beszélgetésen találkozott a bevonultatott huszonöt önkéntes műveleti tartalékossal Tatán. A katonák őszintén elmondhatták véleményüket, tapasztalataikat, valamint kérdéseket tehettek fel a parancsnoknak, aki válaszában leszögezte, hogy a Magyar Honvédség hosszú távon valamennyi ideiglenes állományjegyzéken lévő önkéntes műveleti tartalékos katona szolgálataira igényt tart.

Vanyur ezredes tájékoztatta a katonákat az ideiglenes állományjegyzékre megkötött határozott idejű szerződések lejártakor esedékes szerződésmódosítással összefüggő feladatokról, lehetőségekről, feltételekről. A tartalékosokat leginkább az önkéntes tartalékos rendszer tárgyi, személyi feltétételei és a szolgálati járandóságban részesülőkkel szemben támasztott feltételek érdekelték. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka hangsúlyozta, hogy „a szolgálati járandóságban részesülő önkéntes tartalékos katona jogosult a szolgálati járandóságra eső személyi jövedelemadó mérték szerinti fizetési kötelezettség alóli mentesítésre", viszont az érintettek nem kapnak rendelkezésre állási díjat, valamint a tényleges igénybevétel évi első hatvan napjára illetményt.

A találkozó végén Vanyur Tibor ezredes elismerően nyilatkozott az önkéntes műveleti tartalékos katonák kiképzésen nyújtott teljesítményéről.

1595943633