Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vizsgázott Magyarország a NATO válságkezelési gyakorlatán

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 11. 17:18

A politikai válságkezelési döntéshozatal és a katonai műveletek tervezésének gyakorlása mellett a természeti és ember okozta katasztrófák elleni védekezést is szimulálták a magyar szervek a NATO éves, stratégiai szintű politikai-katonai válságkezelési gyakorlatán (Crisis Management Exercise 2017 – CMX 17) október 4. és 11. között. Az immár huszonegyedik alkalommal megtartott eseményen kiemelt figyelmet fordítottak a modern kor egyik legnagyobb kihívásának számító kibertámadások elleni védekezésre.

1596039916

Magyar részről száznál is többen vettek részt a nyolcnapos, a való életben is könnyen előforduló helyzeteket szimuláló gyakorlaton: az összes minisztérium mellett a honvédség, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a katasztrófavédelem, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szakértőit, valamint a NATO-hoz delegált külképviseleteket is bevonták.

A gyakorlat jelentőségét jól mutatja, hogy azt személyesen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vezette. Itthon ez évben is a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára látta el a nemzeti igazgatói feladatokat, társigazgatókként csatlakoztak hozzá a belügyi, illetve a külgazdasági és külügyi tárca közigazgatási államtitkárai is. Dr. Firicz László megnyitóbeszédében egyebek mellett napjaink biztonsági kockázatait, a terrorfenyegetettséget, valamint a hibrid hadviselésben rejlő veszélyeket hangsúlyozta.

1596039916

A NATO 29 tagállamában, illetve Svédországban és Finnországban, a fővárosokban és a NATO-parancsnokságokon egyidejűleg megtartott gyakorlaton valamennyi részt vevő fél összehangoltan dolgozott a fiktív, átfogó megközelítést igénylő krízishelyzetek – például földrengés, terrortámadás, kibertámadás − következményeinek elhárításán. A gyakorlathoz az Európai Unió válságkezelésben érintett központi szervezetei is kapcsolódtak.

1596039916

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária