Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jöttek, látnak, visszamennek

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. április 15. 13:51

Megkezdték csapatgyakorlatukat az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmad- és negyedéves honvédtiszt-jelöltjei. Az alsóbb évfolyamba járóknak három, míg a végzős tanulóknak kilenc hét áll a rendelkezésükre, hogy megismerkedjenek jövőbeli alakulatukkal, bekapcsolódjanak az ezred mindennapjaiba, valamint felkészüljenek a hamarosan rájuk váró feladatok ellátására.

A tisztjelölteket Kovács Ferenc mérnök ezredes, a légvédelmi rakétaegység parancsnoka köszöntötte, aki – miután minden érintettel váltott néhány baráti szót – megfogalmazta a következő hetek kapcsán támasztott elvárásait. A rövid megbeszélés végén jó munkát kívánt a fiatal hadnagyaspiránsoknak, és felhívta figyelmüket, hogy igyekezzenek minél hatékonyabban kihasználni e rendkívül fontos tanulási és tapasztalatszerzési lehetőséget.

1595952386

A leendő tisztek az első néhány nap elméleti felkészítésén közösen vesznek részt, mely egyebek mellett magában foglal munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatást, légvédelem-történelmi ismeretek átadását, az ezrednél rendszeresített technikai eszközök bemutatását, NATO-parancsok és -jelentések felépítésének, alkalmazásrendjének ismertetését, továbbá a tűzmegnyitás, megsemmisítés elemzésével kapcsolatos előadást is.

A közös elméleti felkészítés után kettéválik a hallgatók képzése. A harmadévesek együtt fogják bővíteni ismereteiket egy szakharcászati gyakorlaton, míg a IV. évfolyamos tisztjelöltek a leendő zászlóaljuknál, osztályuknál kapnak feladatokat. A végzősök a két hónap során egy tűzirányítási rendszergyakorláson, valamint a NEW FIP-2013 többnemzeti elektronikai hadviselési gyakorlaton is bizonyíthatják rátermettségüket, valamint azt, hogy képesek megbirkózni a Rába-parti város alakulatára jellemző szakmai kihívásokkal.

1595952386

A csapatgyakorlat befejeztével júniusban ugyan elmennek a IV. éves tisztjelöltek, ám vizsgáik sikeres zárását, valamint az avatóünnepséget követően, augusztus végén visszatérnek Győrbe, immár teljes jogú tagjaiként az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednek.