Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet egy szomáliai bíróságon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 15. 14:54

Fegyveres támadás érte április 14-én, vasárnap a központi bíróság épületét a szomáliai fővárosban, az akcióban több ember meghalt.

Egy titkosszolgálati tiszt közlése szerint számos fegyveres rohanta meg az épületet. Egyikük működésbe hozta a testén lévő robbanótöltetet, az öngyilkos merénylő több ártatlan embert magával rántott a halálba. A tiszt szerint a támadók a kormányellenes al-Shabaab iszlamista milícia soraiból kerülhettek ki. Egy másik szemtanú 5 holttestet látott az épületnél.

Mohamed Yusuf kormányszóvivő az AP amerikai hírügynökségnek megerősítette a támadás hírét, hozzátéve, hogy a bíróságot őrző biztonsági erők fölvették a harcot a betolakodókkal.

Mint a francia hírügynökség megjegyezte, iszlamista fegyveresek az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, miután az Afrikai Unió (AU) csapatai 2011 nyarán kiűzték a fővárosból az al-Shabaab harcosait.

Siad Barre elnök hatalmának megdöntése (1991) óta polgárháború dúl Szomáliában. A kelet-afrikai ország az utóbbi években iszlamisták és kalózok menedékhelyévé vált.