Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jöttek, láttak, lőttek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. július 9. 18:31

A befektetett munka mennyiségének és minőségének megfelelően kiválóan sikerült az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred lengyelországi éleslövészete. Az összes indított cél az Ustka melletti tengerszakasz vizében végezte, köszönhetően a Kubok és a Mistralok találatainak.

1599205609
A győri katonák mintegy 150 fős csapata a NATO legnagyobb légvédelmi rakétás erőpróbáján, a Tobruq Legacy 2019 elnevezésű többnemzeti gyakorlaton és éleslövészeten mutatta be képességeit. A komplex kiképzési eseményen 18 nemzet vett részt, közülük azonban csak a házigazda Lengyelország, továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Csehország, az Egyesült Királyság, Hollandia, Magyarország, Németország, Románia és Szlovákia hajtott végre rakéta-éleslövészetet, a többiek harcászati gyakorlat keretében csiszolták tudásukat.

A lengyel légierő Ustka melletti központi lőterén a légvédelmi eszközök széles skálája volt látható: akadt ott egyebek mellett az Európában több hadseregnél hadrendben tartott Patriot, a szintén amerikai eredetű Avenger és Hawk, az amerikai–norvég együttműködésben gyártott NASAMS, brit Stormer HVM és Thales Starstreak, német Ozelot, német–holland Fenek, míg az egykori Varsói Szerződés „hagyatékából" például a lengyel felségjelzésű 9K33 Osza (SA–8 Gecko) és Sz–125 Nyeva (SA–3 Goa) vagy a szlovák „színekben" érkezett Igla emelhető ki. Kubot három nemzet is hozott: a házigazdák mellett a magyarok és a csehek. Magán a gyakorlaton egyébként közel 1200 jármű és rakétarendszer, illetve az ezeket üzemeltető 4800 katona vett részt.

Idén a győri alakulat kijelölt alegységei saját technikai eszközeikkel hajtották végre a gyakorlat mozzanatait, így az éleslövészetet, a légvédelmi rakéták indítását is. A Mistral és a Kub tűzalegységek kezelői egyaránt kipróbálhatták képességeiket. Az Unimogra épített platformról a Mistralok M2-es, illetve a nemrég beszerzett, modernizált M3-as változatát indították. A lánctalpas SzPU-król pedig – 2013 óta először – a 3M9M3 típusú rakétákkal lőttek a HM EI Zrt. által továbbfejlesztett, új fény- és füstelemekkel felvértezett Meteor–3MA távirányítású célgépekre.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én megjelenő számában!