Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi klubfoglalkozás

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. október 18. 12:22

„Köszönöm a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségüket, aktív munkálkodásukat a magyar történelmi és katonai hagyományok ápolása, valamint a szolidaritás, a bajtársiasság és az együvé tartozás tudatának erősítése érdekében!” – üdvözölte levélben a megalakulásának 45. évfordulóját ünneplő kecskeméti Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete tagjait dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

1596002515

Elődeik emléke előtt tisztelegve ünnepelték klubjuk magalakulásának negyvenötödik évfordulóját a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete tagjai. A szervezetet 1970. december 11-én, hét egykori hivatásos katona alapította Nyugállományúak Klubja Kecskemét néven, az első elnöke Horváth János nyugállományú alezredes, egykori vadászpilóta volt.

Öt évvel ezelőtt, a jogelőd klubjuk megalakulásának 40. évfordulóján egy márványtáblát helyeztek el Kecskeméten, a katonahősök emlékművének a szomszédságában, azóta minden év őszén itt tisztelegnek elhunyt barátaik és családtagjaik emléke előtt az egyesület tagjai. Az idei, jubileumi klubfoglalkozás is itt kezdődött: az egykori bajtársaik emlékét Máté Imre nyugállományú őrnagy idézte fel, Újvári Ferenc pedig egyik saját költeményét szavalta el. Ezt követően a jelenlévők megkoszorúzták a márványtáblát.

1596002515

Az ünnepség a református egyház épületében folytatódott, ahol az elmúlt negyvenöt év történéseit, a közös munka eredményeit Csóka Tamás nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke idézte fel. Ezt követően pedig a legjobbak munkáját külön is megköszönték. Figyelembe véve a honvédelem érdekében huzamos ideje végzett kiemelkedő tevékenységét, valamint a nyugállományú katonák segítésében, közösségeik összetartásában, a rászoruló bajtársak támogatásában végzett munkáját, az idősek világnapja alkalmából a honvédelmi miniszter Aranykor Kitüntető Cím ezüst fokozatát adományozta Csóka Tamás nyugállományú ezredesnek (a központi ünnepségen vette át) és Szondy István nyugállomáyú őrnagynak. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka Máté Imre, Deák István nyugállományú őrnagyok és Bartos Gyuláné munkáját emléklappal köszönte meg. Az elismeréseket dr. Benkő Tibor vezérezredes megbízásából Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Osztály osztályvezetője adta át.

1596002515

Kelemen József nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke Németh Józsefnének, Szalai Károlynénak, Siroki Gábornénak és Hegedűs Torma Eszternek adott át emléklapot. Dr. Tiba István, a Kecskeméti Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége elnöke Hajagos Károly, Rozinka Erzsébet és Ésik András; Csóka Tamás nyugállományú ezredes pedig Őrs Ágoston, Zoványi István nyugállományú alezredesek; Eszes László nyugállományú százados,
Horváth Jánosné, Tóth Dezsőné és Molnár Józsefné munkáját köszönte meg.

1596002515

A jubileumi klubfoglalkozás hivatalos része zászlószalagok felkötésével zárult, majd pedig közös vacsora és estébe nyúló baráti beszélgetés következett.

1596002516

Fotó: a szerző felvételei