Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jutasi őrmesterek nyomdokain

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. június 15. 9:10

Közel négyszáz diák teljesítette az idei évi Jutasi Őrmester túra 12 kilométeres, különféle feladatokkal tarkított útvonalát június 13-án.

A huszonöt esztendeig a „királynék városában" működő Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézet emlékének felidézésére 2014-ben életre hívott Jutasi Őrmester túra az idén minden eddiginél több érdeklődőt vonzott.

1599188906

A hagyományőrző túrával kapcsolatosan Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka elmondta: idén minden csapattal az MH Altiszti Akadémia egy-egy hallgatója is teljesítette a távot, amely nem csupán túra, de a helyi katonahagyományokat felidéző állomások, emlékhelyek mentén megidézi az ifjúság számára a legjelentősebb hadtörténelmi emlékeket is.

1599188906

Ezeken a pontokon a csapatoknak különböző feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek elsősorban hadtörténelmi ismereteiket tették próbára.

1599188907

A túra sok-sok érdekes állomása közül az egyik természetesen az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézet (ma a Megyei Levéltár épülete). Szintén érdekesség, hogy a diákok megálltak a Hősök kapujánál, a veszprémi 31-es és 7-es honvédezredek emlékművénél, valamint a jutaspusztai ejtőernyős emlékműnél is. A túra rajt- és célállomásán a helyi toborzóközpont katonái ismertették meg a haderő mindennapjaival az érdeklődőket.

1599188907

Fotó: a szerző felvételei

Címkékaltiszt