Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (1. rész)

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 24. 16:08

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő mesterszakács és az étterem cukrásza, Rózsa Mária állította össze a recepteket.

Zöldfűszer kéregben sült lazacfilé burgonya chipsszel, párolt brokkoli, karfiol duó és grillezett répa zöld és fehér spárgával, curry és tandoori szósz

1595964694

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg lazacfilé,
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve,
  • 10 dkg vaj, vagy margarin,
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só,
  • bors.

Az elkészítés módja:
A lazacot sózzuk, borsozzuk, a forró serpenyőben kevés olajon először a bőrös felét félig megsütjük, majd megfordítjuk, a másik felét is átsütjük. Közben a vajat a citromlével és a citromhéjjal és a fűszerekkel (petrezselyem, citromfű, kakukkfű, rozmaring) kikeverjük. A halat lehúzzuk a tűzről, elosztjuk rajta a citromos vajas fűszereket, és lefedve néhány percet hagyjuk állni. A brokkolit és a karfiolt szódabikarbónás sós vízben 3-4 percig főzzük, és leszűrjük, ezt tálalás előtt érdemes elkészíteni, mert ha kihűl és újramelegítjük, túlpuhul, és élvezeti értékét veszíti.

A chipshez:

  • 5 darab burgonya – szép formás sütnivaló (mi rózsakrumplit használtunk),
  • só ízlés szerint,
  • füstölt pirospaprika ízlés szerint.

Az elkészítés módja:
A sütéshez
2 dl napraforgó olajat használunk (növényi olaj) – a serpenyő méretétől függ a mennyiség, a lényeg, hogy bőven legyen benne).
A burgonyákat meghámozzuk, majd uborkaszeletelővel vékony karikákra gyaluljuk, és csíkra vágjuk. Belehelyezzük őket egy vízzel teli tálba, hogy ne barnuljanak meg.
Egy serpenyőt felteszünk, jó bőven olajjal, és felmelegítjük. Ez alatt kiterítünk egy konyharuhát, ráhelyezünk több burgonyát, és a másik konyharuhával lefedjük, és kicsit megnyomkodjuk, hogy felszívja a nedvességet.
Amint az olaj elég meleg (közepes tűztől egy kicsit lejjebbi fokozat kell), belehelyezünk annyi burgonyacsíkot a serpenyőbe, amennyi még tud úszni, és villával óvatosan kavargatjuk, hogy ne tapadjanak össze.
Amikor megsültek, egy papírtörlővel kibélelt tálba kiszedjük, megsózzuk őket, és átszedjük egy másik tálba. A műveletet addig ismételgetjük, míg el nem fogy az összes krumpli.
A legvégén az egészet magasról finoman meghintjük füstölt pirospaprikával, de fogyaszthatjuk csak sósan is, mindenféle szósszal tálalva, hogy kedvünkre mártogathassunk.

Curry szósz:

  • 2 dl kókusztej (vagy tejszín),
  • 1-2 teáskanálnyi keményítő (attól függően mennyire sűrűre szeretnénk),
  • 1 kávéskanálnyi curry,
  • 1 kávéskanálnyi kurkuma
    só.

 A kókusztejhez / tejszínhez hozzákeverjük hidegen az összes hozzávalót, majd pár perc alatt kevergetve készre főzzük!

Tandoory szósz:

  • 1 dl joghurt,
  • 1 dl tejszín,
  • só,
  • 1 evőkanálnyi tandoori krém vagy fűszer,
  • 1-2 teáskanálnyi keményítő, attól függően mennyire sűrűre szeretnénk
    tejszínhez.

Hozzákeverjük hidegen az összes hozzávalót, majd pár perc alatt kevergetve készre főzzük!

„Mézes krémes"

1595964694

Mézes tészta:

  • 50 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 15 dkg porcukor,
  • 12,5 dkg méz,
  • 2 db tojás,
  • 1 narancs és egy citrom héja,
  • fél zacskó mézes fűszerkeverék,
  • 1 evőkanál szódabikarbóna.

Az elkészítés módja:
A lisztet és a szódabikarbónát egy tálban elkeverjük. A mézet a fűszerkeverékkel lábosban felmelegítjük, majd ha megmelegedett, levesszük a tűzről és belemorzsoljuk apránként a margarint. Keverjük, míg fel nem olvad teljesen. A tojásokat a porcukorral kihabosítjuk, majd a három alapot egybegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.

Pihentetés után fél centiméter vastagra nyújtjuk, és 6×6 centiméteres nagyságú kockákra vágjuk. enyhén lisztezett tepsire helyezve, 180 fokos sütőben, 7-8 perc alatt készre sütjük. Még langyosan megkenjük a tetejüket felmelegített baracklekvárral.

Grízes krém:

  • 1l tej,
  • 25 dkg búzadara,
  • 25 dkg cukor,
  • 30 dkg tejszín (habbá verve),
  • 1 dkg zselatin.

Az elkészítés módja:
Búzadarából, tejből és cukorból tejbegrízt főzünk, majd kihűtjük. Mikor a tejbegríz kihűlt, a zselatint beáztatjuk 0,5 dl hideg vízbe, míg megdagad kissé. A tejbegrízt bekeverés előtt fellazítjuk. A zselatint mikróban felmelegítjük folyékonyra és melegre. A fellazított tejbegrízbe rakunk egy kevés tejszínhabot, majd egyben beleöntjük a felmelegített zselatint. Gyorsan elkeverjük, majd a többi habbal óvatosan fellazítjuk.

Összeállítás:
A kis mézes kockákat csillag csöves nyomózsákból óvatosan feldíszítjük a grízkrémmel, majd egymásra helyezzük úgy, hogy egy darab sütemény kettő darab feldíszített kockából álljon. Pár órát, akár egy egész éjszakát érdemes hűtőben, vagy hideg kamrában állnia, hogy a tészta rendesen megpuhuljon.

Jó étvágyat kívánunk!