Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katapultfotel

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. október 12. 13:18

A múzeum intézménye arra hivatott, hogy megmutassa az oda látogatóknak letűnt korok egy-egy darabját. Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, a légierő egykori vezérkari főnöke balatonfüredi házimúzeumában viszont ez a múlt különösen eleven és jelen idejű. Olyannyira, hogy még a falióra is egyszerre jár előre és visszafelé.

1595943040
Ebben a mindössze kisszobányi méretű, a légierő kék színével „átitatott" múzeumban a látogatók tekintete gyakran téved az ajtó feletti faliórára, amely első ránézésre svájci órákat meghazudtoló pontossággal jár. A mutatók állása szerint most éppen egy óra van.

– Nem lát rajta semmi különöset? – kérdezi vendéglátóm kissé ravaszkásan. Újabb óraegyeztetés, de semmi gond…
– Nem a mutatókra gondoltam, a számokra. Látja, fordítva helyezték el a hármast, meg a kilencest. Ez az óra visszafelé jár. Egy Tornádó vadászbombázó orrgumiját vágták ketté és abba illesztették be ezt a digitális szerkezetet. A hatezredik sikeres leszállásom és az ötvenedik születésnapom alkalmából kaptam a Luftwaffe 34. vadászbombázó ezredének parancsnokától és a pilótáktól. Azt mondták: ötven felett már visszafelé jár az idő – közli vidáman.

A kis házimúzeumban egy több évtizedes repülő-pályafutás megannyi relikviája fogadja a látogatót. Találhatunk itt mindennapi használati tárgyakat, repülős felszerelést és persze különféle ajándékokat, amelyeket nem mindig szakmabeliektől kapott Kositzky Attila.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 12-én, pénteken megjelenő számában!