Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Őrizd a lángot! Őrizd az emléket!”

Szöveg: Kovács Zsuzsanna őrmester |  2012. október 12. 14:20

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg az 1956-os Pesti Srác Alapítvány szervezésében az MH Altiszti Akadémián az „Emlékezz, Európa!” címmel rendezett kiállítást Székely Kornél grafikusművész a napokban.

1595943041

A grafikus megnyitóbeszéde előtt Ötvös István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történészprofesszora tartott előadást az 1956-os eseményekkel kapcsolatban a zsúfolásig megtelt színházteremben. Ezután egy filmet vetítettek az érdeklődő közönség számára: az Edvin Snore rendezésében elkészült dokumentumfilm, a The Soviet Story (A szovjet sztori) a szovjet kommunizmus, a II. világháború alatti szovjet−német együttműködés történetét dolgozza fel. A dokumentumfilm számos, eddig ismeretlen, „sötét" foltot világított meg a Szovjetunió, Németország, velük együtt pedig egész Európa történelmének vonatkozásában.

A filmvetítést követően a MH Altiszti Akadémia Művelődési Központjában elhelyezett plakátokat tekinthették meg az érdeklődők, melyek mind a szovjethatalommal kapcsolatosan az 1945 és 1989 közötti időszakot dolgozzák fel.

1595943041

A kiállítás méltó emléket állít az 1956-os eseményeknek. Ahogy azt Székely Kornél is megfogalmazta: „Múlt nélkül nincs jelen, jelen nélkül pedig nincs jövő". A sokszor feledésbe merülő múlt történéseit az utókornak is ismernie kell, hiszen ennek tudatában fejlődik, alakítja sorsát.

A kiállítás csupán egy napig volt látható a szentendrei Görgey-laktanyában, mivel ez volt az első állomása az egész országot bejáró „Emlékezz, Európa!"  kiállítássorozatnak.

Fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy