Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlat a győri alakulatnál

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester |  2019. április 21. 9:41

Közös katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlatot tartott az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

1599201431
A tűz nem játék. Különösen így van ez, ha éles légvédelmi rakéták közelében csapnak fel a lángok. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy ilyen tragédia, a győri katonák minden évben begyakorolják az ezred belső védelmi tervében előírt tevékenységeket, egy fiktív katasztrófahelyzet szimulálásával.

Az ezred, és a katasztrófavédők együttműködési megállapodása révén rendszeresen tartanak katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlást. A kiképzési tevékenység mindkét szervezet számára hasznos, hiszen a katonák élethű körülmények között készülhetnek fel a nem várt helyzetek kezelésére, a tűzoltók pedig megismerhetik a Rába-parti város alakulatánál tárolt veszélyes anyagok jellegét, a vízvételi lehetőségeket, továbbá bővíthetik helyismeretüket.

1599201431
A gyakorlat elméleti oktatással vette kezdetét, amelyen Stranszky Zoltán hadnagy, tűzvédelmi tiszt először ismertette azt a dokumentumot, amely a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, vagy más rendkívüli esemény bekövetkezése esetén foganatosítandó rendszabályok végrehajtásáról szól. Ismertette a laktanya területén bekövetkezhető katasztrófák lehetséges típusait, valószínűségüket, illetve részletesen taglalta az ilyen esetekben elvárt tevékenységi formákat, valamint megnevezte az elhárításba bevonható erőket.

A veszélyhelyzetek elkerülése céljából elengedhetetlen, hogy mindenki teljes mértékben ismerje a beosztásához kapcsolódó biztonsági rendszabályokat, a rábízott eszközök üzemeltetési utasítását, valamint, hogy betartsa a munka- tűz- és környezetvédelmi előírásokat, hiszen már egy kis mulasztás is hatalmas károkhoz vezethet. Ha pedig megtörténik a baj, haladéktalanul meg kell kezdeni az élet- és vagyonmentést, megőrizve a hidegvért és kerülve a pánikkeltést.

1599201432
A krízishelyzetben végzett összehangolt cselekvéshez szükséges, hogy minden katona tudja a feladatát, és az ilyenkor alkalmazandó speciális eljárásrendet, melyet az elméleti oktatást követő gyakorlati foglalkozás volt hivatott szemléltetni.

A Stranszky hadnagy által koordinált szimuláció szerint a védett körlet egy rakéta-tárolóhangárjánál élesrakéta vételezés zajlott. A munkát végzők egyike pihenésképen rágyújtott egy szál cigarettára, azonban káros szenvedélyének nem a kijelölt dohányzóhelyen hódolt, ráadásul felelőtlenül még a parázsló csikket is eldobta. A hetek óta tartó szárazság miatt a tárolóhangárt övező kaszálatlan fű azonnal lángra kapott, az erős szél miatt pedig nagy területre kiterjedt a tűz. A helyszínen tartózkodók a veszélyt felmérve azonnal értesítették a laktanyaügyeletest, bezárták a tárolóépületet, továbbá a rakéta szállításához használt tehergépjárművel biztonságos távolságba parkoltak.

1599201432
A katonák kézi porral oltó készülékkel próbálták megfékezni a lángokat, a megállíthatatlanul terjedő tűzzel azonban nem bírtak – ráadásul egyikük a belélegzett füst és égéstermék miatt eszméletét vesztette – ezért külső segítséget kértek. Szerencsére a számos járművel kivonuló tűzoltók néhány percen belül a helyszínre értek, s nekiláttak az oltásnak.

Mivel a tüzet végül sikerült eloltani, a sebesültet ellátni, a jelentős anyagi kár bekövetkezését pedig megakadályozni, így joggal bízhatunk benne, hogy az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közti együttműködés valós esetben is sikeresen vizsgázna.

1599201432
Fotó: a szerző felvételei