Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona-egészségügyi kongresszus

Szöveg: Kovács Attila |  2018. június 16. 9:40

Több mint száz egészségügyi szakember volt jelen a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) által immár ötödik alkalommal megrendezett Haderő Egészségvédelmi Kongresszuson.

1599188922
A háromnapos Force Health Protection Congress helyszíne ezúttal Nagy-Britanniában, a Lichfield melletti (Whittington) Katona-egészségügyi Kiképző Központ volt. A közel tíz éve Budapesten működő NATO KEKK kétévente rendezi meg a konferenciát, amely lehetőséget biztosít a nemzetközi előadóknak, hogy beszámoljanak hazájuk, szervezetük legújabb eredményeiről, tapasztalatairól. A kongresszuson – amelyre huszonegy NATO- és NATO-partnerország küldött résztvevőt az Egyesült Államoktól Ausztráliáig – a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának számos szakembere vett részt, közülük többen előadást is tartottak.

1599188922
A konferencia megnyitójában dr. Fazekas László orvos ezredes, a NATO KEKK igazgatója annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a kiválósági központ immár rendszeresen e rendezvény keretében ad számot a NATO-tagállamok katona-egészségügyi szakterületének legfontosabb eredményeiről, a szakemberek előtt álló kihívásokról. Mint beszédében kiemelte, az elmúlt bő egy évtizedben a NATO egyik legkiemeltebb feladatává vált a katona-egészségügyi szakterület fejlesztése, a katonák műveleti területen történő egészségügyi ellátásának magas szintű biztosítása. E feladatok sikeres végrehajtásában a közel egy évtizede tizenegy NATO-nemzet hozzájárulása alapján Budapesten működő Katona-egészségügyi Kiválósági Központ élen jár, szakemberei elfogadottak lettek és fontos szerepet játszanak a szövetség tagállamainak, valamint a különböző missziók tapasztalatainak feldolgozásában, értékelésében. A NATO KEKK az elemzések és értékelések mellett a képzés, felkészítés terén, illetve a katona egészségügyi koncepciók fejlesztésével és kísérletezésével kapcsolatban is sokat tett és tesz, és a szövetség számára a szükséges irányok meghatározásában is fontos segítséget nyújt. Beszédében a NATO KEKK igazgatója köszönetet mondott a konferencia szervezésében részt vevő kollégáknak, külön kiemelve a brit munkatársakat, akik házigazdaként vállalták fel ennek a NATO számára rendkívül fontos szakmai rendezvénynek a megrendezését.

1599188922
„Az első konferencia megszervezésének egyik fontos célkitűzése éppen az volt, hogy a tagállamok számára legyen egy szakmai fórum, ahol összegezni tudják a hadseregeik egészségügyi területén felhalmozódott tapasztalatokat" – hangsúlyozta Fazekas László ezredes. Hozzátette: rendkívül sokrétű és széles témaválaszték jelent meg az immár ötödik alkalommal megrendezett konferencia három napján. A Magyar Honvédség részéről két előadás is elhangzott: dr. Győrffi Ágnes őrnagy a traumakezelésről, tágabb értelemben a pszichológiai perspektívák haderőben történő alkalmazásáról adott tájékoztatást, dr. Balázs-Nagy Ágnes őrnagy pedig a Magyar Mobil Biológiai Laboratórium elmúlt tizenöt éves fejlesztési eredményeit foglalta össze a résztvevőknek.

1599188923
„A konferencia kiváló lehetőséget nyújtott arra is, hogy a huszonegy ország szakemberei erősítsék a már meglévő kapcsolataikat, illetve hogy tovább szélesítsék a NATO tagországok katona-egészségügyi szolgálatai közötti együttműködést – jelentette ki Fazekas ezredes. Hozzátette: az előadások érintették az egészségmegőrzést, a közegészségügyi felkészültséget és az egészségügyi kockázatértékelésben szerzett polgári és katonai tapasztalatokat. Egyebek mellett szó volt a trópusi és fertőző betegségek kockázatairól, kezeléseinek tapasztalatairól, a preventív medicináról, a védőoltásokról, a kártevők elleni védelemről, valamint a fertőtlenítésről, élelmiszer- és vízhigiéniáról is. A jelenlévők ugyancsak hallhattak a járványkezeléssel, illetve az egészségügyi kiürítéssel, a poszttraumás stressz-szindrómával kapcsolatos legújabb eljárásokról, esettanulmányokról, de előadás hangzott el az Egyesült Királyság Népegészségügyi Gyorsreagálású Támogató Csoportjának tevékenységéről is. A konferencia előterében számos kiállítást is megjelentettek a szervezők, amelyekből – többek között – megtudhatták a konferencia résztvevői, hogy a világon elsőként 130 évvel ezelőtt éppen hazánkban alapították meg az első hivatalos orvosi újságot, a Honvédorvost.

1599188923
Fotó: Freddie Brown és a szerző felvételei