Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonadiplomáciai látogatás a helikopterbázison

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. május 10. 7:19

A 2019-es katonadiplomáciai váltásra készülő tisztek csoportja tett látogatást az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnál május 9-én, csütörtökön. A szakmai programot követően a katonadiplomaták megtekintették az alakulatnál rendszeresített technikai eszközöket, köztük a közelmúltban nagyjavított Mi-24-es harci helikoptert is.

1599202052
A szolnoki helikopterbázison dr. Koller József dandártábornok, az alakulat és a helyőrség parancsnoka fogadta a vendégeket, majd a katonai szervezet felépítéséről és feladatrendszeréről tartott tájékoztatót. Előadásában kitért a helikopterbázis történetére, szólt a képességeikről – köztük a pilótaképzésről és a laktanyában zajló repülőműszaki oktatásról -, majd a hadműveleti területeken szerzett tapasztalatokat összegezte.

1599202052
Prezentációjából kiderült: a bázis egy szállítóhelikopter-zászlóaljjal, egy harcihelikopter-zászlóaljjal, egy vegyes kiképzőrepülő-századdal, valamint a szervezetébe tartozó kiszolgáló-biztosító-támogató alegységekkel látja el alapfeladatait. A dandártábornok említést tett a szolnoki katonák missziókban való részvételéről, nemzetközi feladatairól, beszámolóját pedig az alakulat jövőbeli terveinek ismertetésével zárta.

1599202052
A szakmai programot követően a katonadiplomáciai beosztásokba tervezett tisztek megismerhették az Előretolt Repülésirányító Kiképző Rendszert, azaz a JTAC-szimulátort (Joint Terminal Attack Controller). Később pilótaként próbálhatták ki a speciális, Közép-Európában egyedülálló helikopter-harcászati szimulátort, amelyet napi szinten használnak kiképzésre, illetve oktatásra a katonák. A berendezés segítségével a Szolnokon jelenleg rendszerben álló helikoptereket „repülhetik" a hajózók.

1599202053
Az Ittebei Kiss József hadnagyról elnevezett laktanyában a délutánba nyúló program statikus bemutatóval zárult: a vendégek megtekintették az alakulatnál rendszeresített haditechnikai eszközöket, köztük egy Zlin-143 LSi típusú kiképző-repülőgépet, egy Mi-8-as forgószárnyast, valamint a közelmúltban nagyjavított Mi-24P típusú harci helikoptert is.

1599202053
A program végeztével a főtisztek nevében Szuvák Attila ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat munkatársa köszönte meg az egész napos programot dr. Koller József dandártábornoknak.

1599202053
Fotó: a szerző felvételei