Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonagenerációk a Dunán

Szöveg: Takács Vivien |  2016. augusztus 30. 9:26

Vidám, zenés, lovagi tornával egybekötött hajókirándulást szervezett a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány az utolsó nyári hétvégére. A hangulatos programon több mint négyszázan vettek részt.

1596018939

Népszerű hagyományt élesztett fel idén a Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány. A kilencvenes évek végéig hagyományosan megrendezett, a budapesti aktív és nyugdíjas katonák, valamint honvédségi dolgozók körében igen népszerű egynapos hajókirándulások hangulata éledt újjá a Visegrádra induló Hunyadi hajón. A fedélzeten lévők jókedvéről egész úton változatos élőzene gondoskodott: alighogy kihajóztunk, a bátrabbak máris táncra perdültek…

Az utasoknak azonban nem csak a kellemes hajóút jelentett élményt: Visegrádra érve igazi, középkori hangulat várt bennünket a Salamon-toronyban, ahol színvonalas lovagitorna-bemutató tette teljessé a kirándulást. A lovagok a bemutató előtt egy királyt, egy királynét és egy udvari bolondot is választottak a nézők köréből, akik szerepüknek megfelelően palástot és koronát is kaptak. Ezután a középkori fegyverekkel felvértezett lovagok bemutatták kitűnő célzó- és bajvívó tudásukat, a műsorukban még egy idomított vadászölyv is szerepet kapott.

1596018940

„Idén egy nagyobb hajót béreltünk ki, mert a több mint négyszáz jegy alig pár hét alatt elfogyott. Ez is azt mutatja, hogy ma is népszerűek az ilyen programok" − mondta érdeklődésünkre Sándor András alezredes, az alapítvány kuratóriumának titkára, az utazás egyik szervezője. Az alezredes azt is elárulta, hogy valószínűleg jövőre is szerveznek hasonló jellegű hajókirándulást.

A Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány több mint húsz éve működik azzal a céllal, hogy anyagilag támogassa a fővárosban élő rászoruló, nyugállományú, szolgálati járadékos vagy kritikus élethelyzetben lévő aktív tiszteket, altiszteket, honvédségi alkalmazottakat, illetve özvegyeiket.

Soron következő programjuk egy − a létminimum alatt élő budapesti honvédségi nyugdíjasok karácsonyi ajándékcsomagjai összeállításának anyagi feltételeit megalapozó − ingyenes jótékonysági koncert lesz, amelyet október elsején, szombaton, 18 órától az idősek világnapja alkalmából szerveznek a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központba.

Fotó: a szerző felvételei