Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai bemutatók várják az érdeklődőket Balmazújvárosban

Szöveg: Bánhegyi Zoltán |  2018. június 3. 8:32

Tavaly Balmazújváros hagyományteremtő szándékkal adott otthont a Bakafesztiválnak. A rendezvény 2017-es sikere után nem volt kérdés, hogy idén is meg kell tartani a különleges eseményt a Hortobágy mellékén.

1599188091
Balmazújváros július 13-15. között a hadtörténelem jegyében éli napjait. Dr. Tiba István országgyűlési képviselő a Bakafesztiválról szóló június 1-jei sajtótájékoztatón kijelentette: a település mindig méltó módon emlékezik őseire, hőseire. Ennek érdekében olyan rendezvényeket szerveznek, amelyekkel hagyományt tudnak teremteni, és a mához, illetve a múlthoz is kapcsolódnak. Ilyen a Bakafesztivál is, amelyen egyesületek és hagyományőrzők mutatják be harcászati bemutatókkal a különböző korszakok harceszközeit, és a jelenkor katonái is részt vesznek majd rajta.

1599188091
A fesztivál első és második napján balmazújvárosi harcosok tartanak majd lovasíjász-bemutatókat, valamint a tavalyi évhez hasonlóan fegyverropogással színesített harci bemutatók várják a közönséget. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta: Balmazújváros tettekkel bizonyítja elkötelezettségét a haza védelme iránt. Történelmi hagyomány, hogy a dandár és a jogelőd szervezetek toborzási körzete magában foglalja Balmazújvárost.

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke, Szebenyi István és a balmazújvárosi önkormányzat együttműködése által elindított Bakafesztivál tehát izgalmas látnivalókat tartogat a nyár derekán. A rendezvénynek a Csegei-útfélről megközelíthető Veres Péter Emlékpark ad majd otthont.

1599188092

 

Címkékfesztivál