Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai háromtusa bajnokság Győrben

Szöveg: Sályi Gergő főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 8. 18:50

Ami a civil életben úszás, vagy kerékpározás, az a Magyar Honvédségnél kézigránátdobás és gépkarabély-lövészet. A futás mellett ugyanis ezen versenyszámokban kell helytállnia a katonai háromtusa bajnokságon indulóknak. Nincs ez másként Győrben sem, ahol az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei a napokban mérték össze tudásukat.

1596067670

Szeptember harmadikán, a reggeli órákban sorakoztak fel az ezred katonái a laktanya alakulóterén. Kovács Péter százados, az alakulat kiképzési főnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy „ugyan mindenki nem nyerheti meg a bajnokságot, de ha valaki képes felülmúlni önmagát, túlszárnyalni a korábban elért teljesítményét, az is teljes joggal érezheti győztesnek magát."

A négytagú, vegyes csapatokból álló mezőny a megnyitót követően az ezred győrszentiváni lőterén ismerhette meg a verseny lefolyásának rendjét. Darai Máté hadnagy, testnevelő tiszt a lőtér biztonsági-, és környezetvédelmi rendszabályairól tartott ismertetőt az indulóknak.

1596067671

Az első versenyszám a lövészet volt, ahol az indulóknak fekvő, térdelő és álló testhelyzetből is bizonyítaniuk kellett precizitásukat. A százméteres távolságban elhelyezett célalakok felé testhelyzetenként tíz-tíz lövést adtak le a résztvevők az AK-63D típusú gépkarabélyokból.

Ezt követően a kézigránát-dobásban igyekeztek felülmúlni egymást a versenyzők. A nőknek 15, 20, 25, míg a férfiaknak 25, 30, 35 méterről kellett beletalálni egy 2, illetve 4 méter sugarú körbe távolságonként 5 gyakorló gránáttal, majd 2 kísérletből a lehető legmesszebb repíteni az imitált robbanóanyaggal töltött harceszközt.

A fizikai próbatétel zárószáma a 3000 méteres gyakorlóöltözetes futás volt, melyet vállra vett fegyverrel teljesített a húszfős mezőny.

1596067671

A győri katonai háromtusa bajnokságon végül az alábbi eredmények születtek:

Egyéni férfi kategóriában:
1. Szabó Szilárd százados
2. Balog György főtörzsőrmester
3. Szalai Dániel főhadnagy

Egyéni női kategóriában:
1. Szabó-Tolnai Mónika törzsőrmester
2. Ferenczi-Hantó Andrea zászlós
3. Szalai Anita törzsőrmester

Csapatok értékelésében:
1. Logisztikai zászlóalj
2. 1. légvédelmi rakétaosztály
3. Ezredtörzs

1596067671