Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai informatikai rendszerek interoperabilitási rendszergyakorlata

Szöveg: Szabó András főhadnagy |  2017. július 7. 19:44

Idén júniusban ismét a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központja (NATO Joint Force Training Centre) adott helyet a CWIX (Coalition Warrior Interoperability Exploration, Experimentation and Examination Exercise) gyakorlatnak.

1596035735

A kiképzőközpont Lengyelországban, Bydgoszcz városában található, ahol idén huszonhat nemzet több mint ezer mérnöke, technikusa és operátora tesztelte a különböző informatikai rendszereket.
A Magyar Honvédség évek óta rendszeresen vesz részt a gyakorlaton, hiszen a többnemzeti műveletekben való szerepvállalás elengedhetetlen feltétele a korszerű híradó és informatikai rendszerek megléte, valamint a más nemzetek rendszereivel való együttműködés képessége.

1596035735

A gyakorlaton való részvételre kijelölt állomány idén az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar szakembereiből állt. A gyakorlat sajátossága, hogy a rendszeresített, kipróbált technológiák ellenőrzése mellett a jövő kihívásaira adható technikai válaszokat is keresik a mérnökök.
Idén a kiberbiztonság mellett a tábori hálózatok szolgáltatásai, és a különböző légi-, szárazföldi- és tengerészeti szenzorok hálózatba kapcsolása állt a gyakorlat fő fókuszában.

1596035735


Fotó: a szerző felvételei