Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák két keréken

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. július 27. 7:10

A motorozásért rajongó katonák országos összefogásának megteremtésén fáradozik a Szentesi Huszárok túramotoros szakosztálya. Hasonló céllal alakult a Katona Motoros Sportegyesület is. A két szervezet kapcsolata baráti, idén közösen rendeznek egy motoros találkozót augusztus elején, Szentesen.

1596017194

Országos motoros amatőr ügyességi versenyt szerveznek augusztus 6-án a Szentesi Huszárok. A Honvéd Rákóczi Sportegyesület keretében működő túramotoros szakosztályt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél szolgáló tizenöt katona alapította.

– Fekete István önkéntes műveleti tartalékos százados vetette fel 2013-ban, hogy össze kellene fogniuk a helyőrség motorosainak. Az ezred kiképzési főnökségén töltötte akkor kéthónapos katonai szolgálatát, s felfigyelt arra, hogy milyen sok kollégánk jár dolgozni motorkerékpárral. Szerveztünk egy beszélgetést az érintettekkel, és tizenöten ott helyben meg is alapítottuk a motoros klubunkat. Működésünk jogi alapjait a Honvéd Rákóczi SE segítségével sikerült megteremtenünk: létrehozták a túramotoros szakosztályt. Az egyesület alapszabályának módosítását 2014 első negyedévében jegyezte be a Csongrád Megyei Bíróság. Ahhoz viszont, hogy a motorosok körében ismert és elismert csapattá váljunk, a motoros klubok valamelyik közösségéhez is csatlakoznunk kellett. Ehhez a Csongrád és Békés megyék motorosainak tevékenységében aktívan részt vevő Albatrosz MC tagjaitól kaptunk ajánlást, akik meghívtak minket az akkor épp soron következő kistérségi gyűlésre. Ott bemutatkoztunk és elmondtuk, hogy szeretnénk egy több régióba is átnyúló, összetartó katonai motoros kollektívát kiépíteni. Mielőtt befogadtak volna minket, elmondták a velünk szemben támasztott elvárásaikat: legyünk ott a gyűléseken és lehetőségeink szerint látogassuk a régióhoz tartozó klubok rendezvényeit. Ekkor úgynevezett pólós csapattá váltunk, ami azt jelenti, hogy elfogadták a logónkat, amit ettől kezdve viselhettünk a pólóinkon. Az elmúlt két évben végzett munkánk elismeréseként pedig a régió motorosai engedélyezték nekünk, hogy mellényünkön használjuk a felvarrót (patch). Jelenleg viszont már azon dolgozunk, hogy kiérdemeljük a háti felvarró, az úgynevezett color viselését, amire azok a motorosok jogosultak, akiknek klubházuk is van. Egyébként hamarosan ezt a célunkat is elérjük; befogadó egyesületünk támogatásának köszönhetően ugyanis márciustól kibérelhettük az önkormányzattól az egykori berekháti iskola eddig használaton kívüli részét. Amennyiben sikerül berendeznünk a helyiségeket, számos új lehetőség nyílik meg előttünk. Például klubházunkban egy-két éjszakára elszállásolhatjuk átvonuló motoros barátainkat, szervezhetünk, rendezhetünk legfeljebb százfős közösségi rendezvényeket, a műszaki ezred pedig a különböző közművelődési programjait tarthatja majd nálunk – sorolja dr. Kállai Ernő őrnagy, a szakosztály alelnöke.

1596017194

Dr. Kállai Ernő őrnagy

A Szentesi Huszárok tagjaikkal szemben, a motorozás szeretete mellett, megfogalmaztak más elvárásokat is: kerülniük kell a szélsőséges nézeteket, a mások számára megbotránkoztató viselkedést.

– Katonák vagyunk, amit az országutakon, a különböző túrák és találkozók alkalmával sem felejthetünk el. A közösségen belüli szabályainkat is ennek megfelelően fogalmaztuk meg. Bár nyitottak vagyunk mindenki felé, elsősorban mégis a műszaki ezred és a Magyar Honvédség motorozni szerető tagjait várjuk sorainkba. Megjelenésünkkel szeretnénk hozzájárulni a honvédség pozitív megítéléséhez, ezért csak olyan személyek lehetnek a szakosztályunk tagjai, akik tudomásul veszik kollektívánk velük szemben támasztott elvárásait, és ezeknek megfelelően viselkednek. Alapvető feladatunknak tekintjük ugyanis a katonai hagyományok ápolását, a biztonságos motorozás népszerűsítését, a fiatalok, a diákok közlekedésbiztonsági ismereteinek fejlesztését, és természetesen a közös túrák, gurulások szervezését, támogatását. Személyes példamutatással akarjuk bebizonyítani, hogy helytelen az a megközelítés, amely szerint „közellenségnek" számít az, aki két keréken gurul az országutakon. Távlati célunk, hogy más helyőrségből is csatlakozzanak hozzánk motoros kollégák. Reményeink szerint előbb vagy utóbb megjelennek majd az utakon például a Budapesti, a Fehérvári, a Tatai Huszárok feliratú felvarrókat viselő barátaink – folytatja Kállai őrnagy.

1596017195

Megalakulásuk óta a szentesi motorosok aktív résztvevői a közösségi rendezvényeknek. Tavaly például az általános iskolák 7–8. osztályos diákjai részére szervezett kerékpáros közlekedésbiztonsági vetélkedővel ők nyitották meg az Európai Mobilitási Hét városi rendezvénysorozatát. A verseny lebonyolításában az Országos Mentőszolgálat és a Vöröskereszt helyi munkatársai, valamint a rendőrök is segítettek. Egy vállalkozó támogatásának köszönhetően ötvenezer forinttal járultak hozzá a győztes csapat osztálykirándulásához. Most augusztusban pedig motoros amatőr ügyességi versenyre hívják barátaikat, ahol értékes nyeremények várnak a legügyesebb motorosokra. A verseny kiváló lehetőséget biztosít az együttműködésre a Katona Motoros Sportegyesülettel, ugyanis Szentesen ezzel a rendezvénnyel egy időben rendezik meg a VII. Katona Motoros Találkozót is. A rendezők a motorral érkező katonák és vendégeik részére a [email protected] e-mail címen történt előzetes regisztráció alapján, augusztus 5-én délutántól nőtlenszállós elhelyezést vagy sátorozási lehetőséget biztosítanak. Az aznapi program alapvetően az ismerkedés és a katona motorosok közötti még szélesebb összefogás lehetőségeinek a megvitatása lesz.

1596017195

Sipos Zoltán ezredes

– Kiváló, baráti a kapcsolatunk a szentesiekkel, hiszen nemcsak kollégák vagyunk, de a céljaink, közösségformáló terveink is szinte szóról szóra megegyeznek. Annyi csupán a különbség a két klub között, hogy mi nem tartozunk egyetlen regionális motoros társasághoz sem. Katonákkal szeretünk együtt motorozni, összetartozásunkat pedig egy saját tervezésű felvarróval fejezzük ki. Tizenhárom alapító tagunk van, teljesen politikamentesek vagyunk. Remek kis társaságot sikerült kialakítanunk, az összejöveteleink kizárólag a barátságról, a biztonságos motorozásról és a katonai hagyományok ápolásáról szólnak. Általában havonta szervezünk egy-egy programot, de vannak évről évre ismétlődő rendezvényeink is. Ilyenek például a székhely-partinak elnevezett találkozóink, amelyeket egyesületünk székhelyén, a Kecskemét melletti Ballószögön szoktunk tartani. A srácok hozzák a sátraikat, összeütünk valami bográcsos finomságot, jól érezzük magunkat és persze a gurulás sem maradhat el. A katona motorosok országos találkozóját is megszervezzük minden évben. Tavaly Szabadszálláson, a városi napok alkalmával jöttünk össze, az idei, hetedik találkozónkat pedig összekötöttük a Szentesi Huszárok motoros amatőr ügyességi versenyével. Pár nappal utána pedig indulunk szintén hagyományos erdélyi túránkra. Az ottani Baróti Turul MC ugyanis az egyik olyan civil klub, amelynek a tagjai miénkhez hasonló mentalitással motoroznak. Székely barátaink minden alkalommal állandó szálláshellyel várnak minket, ahonnan aztán csillagtúraszerűen szoktunk kimotorozni. Felkeressük a környéken zajlott csaták helyszíneit, koszorút helyezünk el az aradi vértanúk emlékművén, és elmotorozunk a Gyimes völgyébe, az ezeréves határhoz is. Idén azonban ezzel a közel 1800 kilométeresre tervezett túránkkal elhunyt alelnökünk, Dobai István törzszászlós emléke előtt is szeretnénk tisztelegni. A motorján viselt zászlaját elvisszük majd a havasokba, ott lesz a legjobb helye; feledhetetlen barátunk imádta Erdélyt – jegyzi meg Sipos Zoltán ezredes, a Katona Motoros Sportegyesület elnöke.

1596017195

Durgó Tamás százados (középen)

A motorozni szerető katonák összefogásának a fentiektől lényegesen eltérő módját választotta Durgó Tamás százados kollektívája.

– Négy évvel ezelőtt tizenheten alapítottuk klubunkat azzal a szándékkal, hogy a szabadidőnket baráti közösségben, kedvenc hobbinknak hódolva töltsük el. Jelenleg már ötvenheten vagyunk, azonban tagságunk összetétele nagyon vegyes; nagyjából fele részben vagyunk csak katonák és honvédségi közalkalmazottak. Alapító okiratunk és belépési nyilatkozatunk is van, de a klubunk nincs hivatalosan bejegyezve. Tagdíjunk sincs, de önkéntes alapon minden év elején összegyűjtünk fejenként kétezer forintot. Ezt az összeget jótékonysági célokra fordítjuk, valamint év végi záró közgyűlésünk költségeinek egy részét is ebből fedezzük. Egy motoros társunk és kollégánk önhibáján kívül súlyos motoros balesetet szenvedett, lehetőségeinkhez mérten anyagilag őt és a családját is támogatjuk. Éves programjainkat mindig a tavaszi közgyűlésen egyeztetjük, túráinkon a részvétel szabadon választott. Előfordult, hogy valahova öten gurultunk, egy másik útra pedig harmincan mentünk el. Kötöttségektől, formaságoktól teljesen mentes a közösségünk, két dolgot tartunk csak fontosnak: minél többet motorozni és erősíteni a „valahová tartozás" érzését. Ennek megfelelően minden évben részt veszünk a szentkirályi majálison és a kecskeméti repülőbázis alakulatnapján. Nagy hangsúlyt fordítunk a biztonságos, balesetmentes motorozásra, a tavalyi évet például azzal kezdtük, hogy közösen végrehajtottuk az egyik motoros iskola egynapos tréningjét – mondja a Szentkirályi Motoros Club elnöke.

1596017195
* * *

A motoros csapatokról bővebb információk a következő honlapokon
találhatók:

www.szentesihuszarok.wix.com/mysite

https://www.facebook.com/Huszarok/

http://www.katonamotoros.com/

https://www.facebook.com/katonamotoros/

http://www.szentkiralyimotorosclub.hu/

https://www.facebook.com/SzentkiralyiMotorosClub/

1596017196

Fotó: Katona Motoros Sportegyesület, Szentesi Huszárok, Szentkirályi Motoros Club és a szerző

Forrás: Magyar Honvéd 2016. július