Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonasorsok krónikása – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 10. 14:43

Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr-rendezővel 80. születésnapja alkalmából gazdag pályafutásának két, a XIX. és a XX. század magyar hadtörténelméhez kötődő filmjéről beszélgettünk.

1595965506
Az emlékezetes 80 huszár az 1970-es évek végén készült. A témaválasztás során hogyan találták meg a Lenkey-század valós történetét?

Még gimnazista koromban olvastam Petőfi Sándor Lenkei százada című versét, s mint ifjú embert, lelkesített a költemény, amely ilyen szándékkal is íródott. Filmes koromban jött elő ismét ez az emlék, s felmerült bennem, hogy filmre is vihetném a történetet. Benkő Samu e témáról írt tanulmánya is a film létrehozására ösztönzött. Csoóri Sándorral aztán nekiültünk, s megírtuk a forgatókönyvet. Nagy részét úgy, hogy felmentünk a Tátrába, s nagyrészt az ott megismert helyszínre írtuk meg a cselekményt.

Az Alföld című folyóiratban megjelent forgatókönyvet hogyan fogadta a szakma?

A filmet nehezen fogadták el. Aki elolvasta a forgatókönyvet, tudta, hogy ez drága film lesz. Szerencsére a filmgyár igazgatójának, Föld Ottónak nagyon tetszett a forgatókönyv, s amikor éppen Lengyelországban, a két ország kulturális egyezményének aláírására készültek, az utolsó pillanatban belevetette a dokumentum szövegébe, hogy a felek elhatározása alapján koprodukcióban készítik el a 80 huszár című filmet. Végül a koprodukcióból „csak" együttműködés lett.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 10-én, pénteken megjelenő számában!)