Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazene-történeti kiállítás nyílt Debrecenben

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. augusztus 14. 11:58

„Katonák és Zenészek” címmel nyílt kiállítás a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban Debrecenben. A tárlat aktualitása, hogy a Debreceni Helyőrségi Zenekar idén ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját.

1595976976

A kiállítást Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka nyitotta meg. Ünnepi beszédében a katonazene fénykoráról beszélt, amelynek a debreceniek is részesei lehettek, hisz a katonazenekarok a békeidőszakban a helyi kulturális élet színesítőivé váltak.

„Debrecen háziezrede, a császári és királyi 39. gyalogezred zenekarának előadásaira népesültek be a város terei, a kávéházak, vendéglők vagy éppen a színház. Az első világháború kitöréséig tartó korszak volt a katonazene fénykora, amely széles körű társadalmi elismerést és megbecsülést hozott a katonazenészek számára. A Bocskai-dandár Debreceni Helyőrségi Zenekara a Magyar Honvédség egyik leggazdagabb zenei múlttal rendelkező együttese. Munkájukat szakmai elhivatottságuk és magas szintű zenei tudásuk mellett elődeik hagyományainak tisztelete vezérli" − mondta el beszédében a dandárparancsnok.

1595976977

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Sárosi Péter százados, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetője, aki a Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület elnöke is. Ünnepi beszédében hangsúlyozta a katonazenekarok jelentőségét és azt, hogy a katonazene mindig szerves része volt országunk kultúrájának.

A tárlat három részből tevődik össze. A Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület anyaga a katonazene történetét dolgozza fel a kezdetektől napjainkig. A katonazenészek minden hadieseményen jelen voltak és térzenéken, katonai parádékon közvetítették, ünnepelték a győztes fél diadalát.

1595976977

A megalakulásának 60. jubileumát ünneplő Debreceni Helyőrségi Zenekar életébe enged betekintést a kiállítás második része. A zenekar 2000-ben Debrecen városától Csokonai-díjat kapott, a Pro Patria Alapítvány pedig nívódíjjal és alegységzászlóval ismerte el a katonazenészek munkáját. A tárlat harmadik részében a Bocskai-dandár két katonaalkotójának munkáit − Kui István szakaszvezető grafikáit és Kása Ferenc főtörzsőrmester kerámiáit − tekinthetik meg a látogatók.

A kiállítás egy hónapig látható a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárban.

1595976977

Fotók: a szerző felvételei