Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KEMPP: már mobilon is!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. március 30. 11:36

Számos újdonsággal várja nyolcadik évadában a látogatókat a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP), melynek szellemisége húsz éve változatlan – kínálata és lehetőségei azonban folyamatosan bővülnek. Dr. Görög István nyugállományú ezredes, az emlékparkot működtető szervezet ügyvezetője szerint 2020-ra befejeződik a Mészeg-hegy átfogó fejlesztése, ami megint csak „új minőséget” jelent majd a nemzeti emlékhely életében.

Dr. Görög István szerint a hazafias és honvédelmi nevelés újkeletű filozófiája éppen húsz esztendővel ezelőtt fogalmazódott meg. Ez nagy részben dr. Gyuricza Béla vezérezredes nevéhez kötődik, akinek áldott emlékét hűségesen ápolják az emlékparkban.

1596029739

„Mindenképpen jelentős mérföldkőnek tekinthető, amikor 2011. november 7-én az Országgyűlésben határozatot hoztak arról, hogy megszülessen a Nemzeti Emlékhely, amely egyben a Magyar Honvédség központi emlékhelye is. Hivatásunk persze azóta is változatlan: 1848-tól napjainkig mutatjuk be a honvédséget – és magát a honvédelmet – vendégeinknek" – húzta alá az ügyvezető.

Érdemes ezen a ponton néhány számadatot felidézni: az elmúlt hét évben közel félmillióan látogattak el az emlékparkba; a Hazafiság Iskolájának több mint tizenhatezer hallgatója volt – nem beszélve a pedagógusok kétezer fő feletti létszámáról. Persze a babérokon semmilyen tekintetben nem lehet üldögélni, hiszen ahhoz, hogy a mai fiatalabb generációt hatékonyan meg lehessen szólítani, el lehessen érni, folyamatosan új utakat kell keresni.

1596029739

„Tavaly éppen ezért alakítottuk ki a katonai kalandút csírájának szánt Bakaland nevű elemet, ahol az idelátogatók gyakorolhatják a katonai mozgásanyagot, kipróbálhatják bátorságukat, ügyességüket, és megtapasztalhatják, hogy ebben a hivatásban milyen fontos az állhatatosság, a leleményesség, a fáradtság elviselése és a félelem legyőzése. De továbbmegyek: egy helyi informatikai csoporttal történt megállapodás eredményeként az emlékparknak új szemléletű mobilalkalmazása is van. Nem túlzás, ha kijelentem, hogy ezzel tartjuk a lépést a világ múzeumi élvonalával. Ha meg akarunk felelni a már most is köztünk járó Z-és Alfa-generáció elvárásainak, akkor érdekesnek és merőben újszerűnek kell lennünk" – fogalmazott dr. Görög István.

Szintén újdonság lesz a májusban felavatandó, ólomból készülő Miskahuszár-szobor, mely egyrészt impozáns méreteit tekintve egyedülálló; gondolatisága-szellemisége pedig remekül illeszkedik az emlékpark filozófiájához.

A távlati jövővel kapcsolatban az ügyvezető kiemelte: a tervek szerint a következő két esztendőben – a Honvédelmi Minisztérium támogatásának is köszönhetően – nagymértékű felújítások kezdődnek a Mészeg-hegyen, melyek eredményeként 2020-ra az új követelményeknek is megfelelő, honvédelmi nevelőmunkát végző intézménnyé is válik az emlékpark.

1596029739

Fotó: a szerző felvételei