Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kényszerházasság – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 3. 12:31

Az Iszlám Állam katonáinak rémtetteivel naponta találkozhatunk a híradókban és az újságok címlapjain. A szeptemberi párizsi biztonsági konferencia óta már 26 ország politikusai és katonai vezetői próbálják kordában tartani a palackból kiszabadult szellemet – egyelőre kevés eredménnyel. Sikerülhet-e egyáltalán? Erre a kérdésre kerestük a választ dr. Gazdik Gyulával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársával.

1595979970
Az Iszlám Állam tevékenységét csak pár hónapja kísérheti figyelemmel a világ közvéleménye, pedig tízéves múlt áll a többször is nevet változtató szervezet mögött.

– A történet az amerikaiak iraki inváziójától kezdődik, amikor számos ellenálló csoport jelent meg a közel-keleti országban, főleg a szunnita területeken. Hiszen az amerikai bevonulás és Szaddám Huszein hatalmának megdöntése egyben azt is jelentette, hogy a szunnita kisebbség több évszázados uralma megtört, a síiták jutottak hatalomra. Szunnita részről nagyon hamar kibontakozott az ellenállás, s az egyik ilyen ellenálló csoport volt az Iszlám Állam első formációja, amely csakhamar része lett az al-Kaida terrorszervezetnek. Abu Múszab az-Zarkávi jordániai származású dzsihádista hozta létre ezt a szervezetet, amelynek több neve is volt: először az Iraki al-Kaida, Zarkávi halálát követően az Iraki Iszlám Állam, 2013 tavaszától pedig az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) nevet vették fel. Iszlám Állam néven idén júniustól szerepelnek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 10-én, pénteken megjelenő számában!)