Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képesség és biztonság – légi teherdobás kiképzés havonta

Szöveg: honvedelem.hu / sacprogram.org |  2016. április 3. 7:07

A Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) – a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) 12 nemzeti operatív szervezeti egysége olyan képességgel rendelkezik, mely során, ejtőernyő segítségével, rakományt, illetve csapatokat juttat el azokra a célterületekre, ahol a Boeing C-17 Globemaster III típusú teherszállító légi járművei nem tudnak leszállni. Hogy megőrizzék e képességüket, a HAW hajózó állománya és támogató személyzete havi rendszerességgel tart légi teherdobás kiképzést.

https://www.sacprogram.org/en/Pages/K%C3%A9pess%C3%A9g-%C3%A9s-biztons%C3%A1g-%E2%80%93-L%C3%A9gi-teherdob%C3%A1s-kik%C3%A9pz%C3%A9s-havonta.aspx
1596011177

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó három SAC C-17 teherszállító repülőgép a katonai teherszállító feladatok széles skáláját – többek között egyes légi járműből teherdobást – képes végrehajtani. A SAC program 12 tagállama e képességét felhasználhatja például humanitárius segélyszállítmányok támogatására, nemzeti kiképzési feladatokra és nemzetközi gyakorlatokon való részvételre Európa szerte. A légi teherdobási feladatok speciális ismereteket követelnek a hajózó és a támogató személyzet részéről egyaránt. A képesség fejlesztése és a biztonságos feladatvégrehajtás érdekében a Nehéz Légiszállító Ezred havonta teljesít légidobás kiképzést, amit légidobások a Veszprém közelében fekvő gyulafirátóti gyakorlótér felett – a pápai bázistól mintegy 50 kilométerre – hajtanak végre. 

1596011177

Michael Hank százados (USAF), HAW hadműveleti tervező tiszt és C-17 pilóta, hangsúlyozza, hogy a kiképzési feladatként végrehajtott légi teherdobások a felszerelés és katonák gyors és hatékony célbajuttatását segítik elő. Mindez rendkívül értékes tapasztalatszerzés a repülőezred állománya számára. Mindössze 15 másodperc alatt, egy C-17-es képes akár 40 tonnányi életmentő ivóvíz, élelem, üzemanyag és lőszer utánpótlást egyidőben ledobni a világ bármely pontján. Ez a képesség teszi lehetővé valamennyi SAC nemzet számára – beleértve Magyarországot is -, hogy késedelem nélkül reagálhasson egy természeti katasztrófára, nagy mértékben erősítve a logisztikai támogató hátteret.

A gyulafirátóti gyakorlótér tökéletes helyszín a havi szintű gyakorló légi teherdobások biztonságos végrehajtására. A hasznos teher tervezése és előkészítése a HAW Logisztikai és Támogató Század (LSS), Aerial Port földi kiszolgáló személyzet feladatkörébe tartozik. Számos hibázási lehetőség rejlik az ejtőernyők és kötélzete felszerelésében, a rendszeres gyakorlás az egyetlen módja a biztonságos küldetés-végrehajtásnak. A környezetvédelem is fontos szempont a kiképzések során. Az Aerial Port szakemberei a Magyar Honvédség kijelölt személyzetével együtt maradéktalanul begyűjtik a ledobott terhet a célterületről, így a légi teherdobó kiképzések nem károsítják a környezetet. A teherpalettákat végül targoncák és nagy teherbírású szállító járművek segítségével szállítják el a helyszínről.

1596011177
* * *


Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről



A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy független nemzetközi program, amely három Boeing C-17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára.

A SAC bázisa a Magyar Honvédség (MH) Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C-17-esek elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a SAC C-17 légi járművekkel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásáért felelős szerv. A NAM emellett helyszíni és adminisztratív támogatást is nyújt a HAW számára.

A Boeing Company a SAC szerződéses partnereként nyújt műszaki támogatást a C-17-es repülőgépekhez.

Fotó: HAW / Tuomas Saavalainen