Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készenlétben állnak…

Szöveg: Snoj Péter |  2014. június 13. 10:31

Megkezdte készenléti szolgálatát az MH EUFOR kontingens 15. váltása. Bár a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáira épülő kontingens itthon marad a június 12-ei kibocsátóünnepség után, de ha Bosznia-Hercegovinában szükség van rá, négy napon belül indulásra kész.

1595973666

A csaknem százötven, fél éven át készenlétben álló katona parancsnoka, Vantal Zsolt alezredes, a dandár 39. Lövészzászlóaljának parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a kontingensből mindössze harmincan utaznak ki a szarajevói Butmir táborba, az EUFOR bázisára. Ez a csoport biztosítja a feltételeket arra az esetre, ha az Európai Unió és a Magyar Honvédség vezetése úgy döntene, hogy a készenléti állományra szükség van Bosznia-Hercegovinában.

1595973666

A június 12-én tartott kibocsátóünnepségen a debreceni lövészdandár parancsnoka, Takács Attila ezredes felhívta a készenlétben álló katonák figyelmét arra, hogy egy, a hazaitól eltérő kultúrájú országba készülnek.

Az elkövetkező hónapokban különösen nagy figyelmet kell fordítani az októberben sorra kerülő bosznia-hercegovinai választásokra és az azokat esetlegesen követő politikai viszályokra. Éppen ezért az EUFOR 15. váltásának katonái a kibocsátóünnepség után is állandó gyakorlatok résztvevői lesznek, amelyek fő célja a tömegkezelés helyes elsajátítása, rutinszintű begyakorlása.

1595973667

Fotók: a szerző felvételei