Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Készülni kell a háborúra!”

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 18. 16:54

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

Az orosz katonai sajtó így fogalmaz: „Készülni kell a háborúra, s a két germán birodalmat össze kell zúzni" − derül ki a Pesti Naplóból.

A Pesti Hírlapban a szokásos orosz fegyverkezésről szóló hírek mellett újdonság az orosz−török kapcsolatok új iránya. Kiderül, hogy Londonban is reflektálnak a feszültséggel teli hírekre − Churchill tengerészetügyi miniszter új hajóépítési programot javasol.

Egy német cikk szerint „az orosz hadsereg nem fog védekezésre szorítkozni, hanem fölényes ereje alapján támadón fog viselkedni". Ez is alátámasztja azt, hogy a német sajtó erőteljesen uszít az oroszok ellen. Ausztriában megkezdődik a sorozás − írja A Nap.


A Népszava így látja a közelgő háborút: „Állandó fegyverkezések zajától visszhangzik a kapitalista világ. Nincs nap, hogy ne érkeznének hírek valamelyik ország újabb fegyverkezéséről, újabb létszámemelésről és hadi célokra szánt újabb százmillióról".

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968829

1914. márciusi újságok
Címkéklapszemle